Retrospectivă 2024
decembrie 31, 202412 lucruri de făcut prin natura urbană în 2025*
*alături de Asociația Parcul Natural Văcărești
2024 a fost un an fantastic pentru exploratorii naturii din București, care s-au putut bucura de câteva locuri superbe prin sălbăticia lor ascunsă de tumultul orașului, accesibilizate de Asociația Parcul Natural Văcărești și de voluntarii săi. 2024 a fost, în același timp, un an trist pentru Parcul IOR și alte zone verzi ale Bucureștiului retrocedate și amenințate cu dispariția.
Vestea bună e că putem începe noul an în natură și că o putem proteja cunoscând-o mai bine. Așa că iată douăsprezece idei pe care ți le propunem în 2025 — câte una pentru fiecare lună. Deși ne dorim să le bifezi pe toate (scrie-ne dacă o faci, vrem să te cunoaștem la un ceai sau o cafea!), îți recomandăm să nu te rezumi la o singură ieșire în natură pe lună 😀
- Plantează arbori pentru viitorul orașului! 🌳
Puține lucruri au o influență mai mare asupra aerului pe care îl respirăm, a apei care ne ține în viață și a umbrei sub care ne adăpostim decât să plantezi un arbore. Sau mai mulți! Noi am plantat anul trecut, alături de voluntari mari și mici, aproape 3000 de arbori în jurul Parcului Natural Văcărești, pentru a-l izola cât mai bine față de poluarea fonică și a aerului de pe șoselele care îl înconjoară. Vom continua să-i întreținem, să-i udăm, să eliminăm buruienile care i-ar putea sufoca pentru a duce mai departe perdeaua forestieră de protecție din jurul primei arii naturale protejate urbane din România, formă legală de conservare pe care am reușit să o obținem în 2016. Te așteptăm să ni te alături la plantări în primăvară și la final de toamnă!
- Vino la un bioblitz! 🪲
Ce-i acela, te întrebi? E un eveniment științific pentru amatori prin care identificăm într-un timp scurt cât mai multe specii de animale și plante dintr-un spațiu verde pe care ni l-am propus spre cercetare. Așa aflăm, de pildă, care e starea biodiversității dintr-un parc, învățăm să identificăm specii, aflăm lucruri noi despre ele și contribuim la cercetări științifice globale. Uneori, putem avea surpriza să dăm peste necuvântătoare simpatice la care nu ne-am fi așteptat în acel loc — vezi, de pildă, articolul colegului nostru Vlad Cioflec.
- Participă la o seară de mister! 🦇
Când se lasă seara peste București și unii dintre noi merg la somn, abia atunci începe balul pentru multe dintre vietățile cu care împărțim orașul. Știai, de pildă, că în România există circa 4100 de specii de fluturi, dintre care majoritatea covârșitoare (peste 3900 de specii) sunt fluturi de noapte? Și că aceștia pot fi la fel de fascinanți, de colorați și de importanți pentru ecosistem precum cei de zi, chiar dacă noi le spunem, de multe ori derogativ, „molii”? Sau știai că liliecii sunt singurele mamifere care au dezvoltat zborul pe cont propriu și că putem întâlni 11 specii chiar și în București? Ei bine, dacă vii la una dintre serile de mister pe care le organizăm, vei putea întâlni și cunoaște multe dintre aceste animale retrase și vei afla cât de diversă poate fi viața, chiar și într-o metropolă, mai ales după ce se dă stingerea pentru oameni.
- Fă o plimbare cu sens prin natura din oraș! 🌆
Că e vorba de Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani sau Valea Saulei, de Parcul Natural Văcărești sau de lunca Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii, Bucureștiul încă mai are multe locuri neobișnuite și pline de viață în care te poți redescoperi. Hai cu noi la niște plimbări cu sens ca să afli despre ce vorbim! Dacă te interesează să rămânem în legătură și să te anunțăm când ne mai vine pofta de explorări urbane, ne poți oferi câteva minute din timpul tău pentru a completa acest chestionar: https://bit.ly/rangerurban.
- Creează o grădină de ploaie! 🌧️
Sunt multe locuri în oraș care se inundă când vine câte o ploaie mai puternică, iar asta se întâmplă fiindcă am betonat suprafețe foarte mari din ceea ce era înainte câmpie, luncă, mlaștină, baltă sau pădure. Creând o grădină de ploaie (rain garden), putem direcționa apele pluviale către spațiile verzi, refăcând măcar temporar niște zone umede vitale pentru broscuțe și alte animăluțe însetate, prevenind inundațiile, filtrând poluanții din apă și realimentând pânza freatică, care se tot reduce în anii secetoși. Așa ceva vrem să facem în 2025 în Parcul Lumea Copiilor, alături de tine și de comunitatea care se bucură de acest spațiu verde magic.
- Plantează o pajiște neasemuit de frumoasă! 🪻
Noi așa am făcut pe malul Dâmboviței, transformând o zonă moartă, plină de moloz de la un fost șantier, într-un mic colț de rai, cum ne-au spus trecătorii și a scris și presa. Vrem să continuăm și în 2025 să însămânțăm cu plante medicinale și flori de câmp terenuri virane și alveole orfane, oferind astfel hrană și refugii nesperate micilor polenizatori de care depinde siguranța noastră alimentară. Mai mult, fiecare palmă de pământ de pe malul Dâmboviței poate deveni o grădină cu flori și plante perene. Și sunt multe zone de acest fel. Cam 20 de hectare puse laolaltă, dacă am măsurat corect. Ni te alături în misiunea noastră de a reînverzi și înflori orașul?
- Descoperă istoria apelor care ne dau viață! 🌊
Bucureștiul este orașul dintre ape. Știm că nu vă vine să credeți, însă până „de curând” (vorbim de perioada antebelică), hanurile și piețele bucureștene erau pline de peștele prins în iazurile și heleșteele orașului. Multe dintre ele au dispărut sub podurile și piatra cu care stăpânirea a vrut să transforme orașul într-unul modern și occidental: Micul Paris asanat și uscat. De-a lungul istoriei moderne, orașul și-a ascuns cu dibăcie și cruzime gârlele sau le-a îmbrăcat în haine noi, pietruite, betonate. Asta a însemnat, însă, și o reducere drastică a spațiului verde de pe lângă ape, o îndepărtare a bucureștenilor de râurile care le-au potolit sete și le-au permis să-și dezvolte urbea. În ultimii ani, toată această istorie „umedă” a început să iasă iar la suprafață. Este povestită de oameni, desenată de arhitecți sau adusă de ploi după perioadele lungi de secetă. Această nouă natură umedă a răsărit o dată cu Parcul Natural Văcărești, cu Râul Dâmbovița, care-și caută o nouă identitate, cu Lacul Morii, unde vin păsările de la cercul polar ca să ierneze, cu Râul Colentina, Valea Saulei sau cu pârâurile care curg, după ploi, pe Pajiștea Petricani. Noi, la Asociația Parcul Natural Văcărești, ne imaginăm cum ar arăta un oraș în care apa și natura ar fi curățate, protejate și iubite. Și îți povestim și ție prin tururi ghidate și plimbări (uneori la pas, alteori imaginare) la care te invităm să iei parte!
- Fii explorator (și observator) urban! 🔎
Bucureștiul încă mai are multe locuri fascinante de descoperit și ocrotit, mai ales pe cursul apelor care îi astâmpără setea. Dar dacă nu le luăm la pas, nu le putem cunoaște și nici nu le putem proteja în consecință. Așa că ne-am făcut o misiune din explorări și cercetări urbane în natură pentru a conserva biodiversitatea urbană și a facilita accesul comunităților la natură, chiar în inima orașului. Ca să marcăm locurile și ca să le putem urmări prin mii de ochi, vrem să montăm în fiecare dintre ele câte o instalație de făcut poze cu propriul telefon, pe care ni le trimiți pe adresa foto@parcnaturalvacaresti.ro, noi le punem cap la cap cronologic și, la final de an, îți aratăm câte un timelapse despre cum se schimbă natura de-a lungul anotimpurilor. Deocamdată, prima instalație de genul ăsta e la punctul de belvedere de pe Pajiștea Petricani. Tu ai fost deja acolo să-i capturezi frumusețea?
- Descoperă specii rare în oraș! 🦋
Că e vorba de broasca rugoasă verde (care a dispărut din Parcul Natural Văcărești o dată cu secarea bălților, dar a reapărut pe pajiștea noastră cu flori de pe malul Dâmboviței), de șopârlița de frunzar, de sfinxul cătinei sau al frasinului, natura nu încetează să ne surprindă cu micile ei vietăți care își găsesc nișe până și în marile noastre orașe. Dacă vrei să sprijini eforturile noastre de conservare a biodiversității din oraș, te invităm să te apuci de știință cetățenească și să încarci în aplicația iNaturalist fotografii cu animalele mari și mici pe care le întâlnești în explorările tale prin natură! Ajută mult de tot acest gest, dacă vrem să arhivăm cât mai mult din diversitatea lumii, cât încă mai e alături de noi.
- Stai sub o ploaie de frunze de toamnă! 🍂
Toamna trecută, am plantat arbori și arbuști în jurul Parcului Natural Văcărești și o s-o facem și în toamna lui 2025. Ocazie numai bună să ne batem cu frunze de stejar în timp ce mulcim arborii proaspăt plantați — adică le acoperim rădăcinile pentru a le proteja pe timp de iarnă, pentru a le îmbogăți dieta cu nutrienți suplimentari și pentru a oferi micilor necuvântătoare care ajută la descompunerea lor garsoniere confortabile în care să-și petreacă sezonul rece.
- Mergi la o expoziție despre biodiversitatea care ne înconjoară! 🖼️
Plănuim ca în 2025 să organizăm o expoziție despre natura urbană din București. O expoziție care să arate pe înțelesul tuturor de ce e atât de importantă viața sălbatică chiar și într-un mare oraș de ciment și sticlă. Vei fi prima/primul care va afla de ea, desigur! Până atunci, însă, ce-ai zice de o vizită la Muzeul Antipa sau la Centrul de studii vizuale, un spațiu artistic ceva mai recent apărut în București, care caută intersecțiile dintre natură și cultură, dintre biodiversitate și artă?
- Cercetează viața care se adăpostește în parcurile din oraș! ⛲
Când se gândesc la parcuri, autoritățile și mulți dintre noi, s-o recunoaștem, se gândesc mai întâi la alei betonate, iluminate de felinare, la chioșcuri și tarabe, la bănci și locuri de joacă, la piste de alergare sau de biciclete. Dar parcurile din București sunt și casă pentru mii de specii de plante și animale care au fost gonite de extinderea de neoprit a orașului. Tocmai de aceea e necesar să gândim parcurile noastre avându-i în minte și pe acești mici vecini, să le protejăm și să le studiem ca pe adevăratele oaze de viață ce sunt. În 2025, ne propunem să explorăm mai mult și parcurile Capitalei, așa că te invităm să ni te alături!
Cu grijă și respect față de natura din care facem parte, hai să bifăm împreună toată lista asta de dorințe în 2025!