ROMÂNIA PLANTEAZĂ PENTRU MÂINE
În anul 2019 am început lucrul la Bariera verde care va înconjura Parcul Natural Văcărești cu peste 10.000 de arbori și arbuști. Speciile pe care le plantăm și le îngrijim au o diversitate mare și sunt arbori specifici zonelor de câmpie: frasin de câmpie, paltin de câmpie, tei, stejar brumăriu, mesteacăn, pomi fructiferi sălbatici. Scopul nostru este dezvoltarea treptată a unui cordor verde care să înconjoare Parcul Natural Văcărești oferind spații noi de biodiversitate, zone de refugiu pentru păsări și animale mici, conexiuni naturale între aria protejată și oraș. Pe termen lung, prin creșterea numărului de arbori din oraș contribuim la atenuarea zgomotului, scăderea poluării aerului, reglarea temperaturilor.
Alături de activitățile de plantare, dezvoltăm și acțiuni de cunoaștere și promovare a serviciilor ecosistemice oferite de arbori, organizăm sesiuni de identificare a arborilor din mediul urban pentru publicul larg, observăm felul în care aceștia sunt afectați de poluare, secetă sau creșterea temperaturilor. Pe termen lung, alături de autorități publice, companii private și comunități, dorim acoperirea dfeficitului de arbori din București.
Proiectul Bariera verde a parcului natural Văcărești face parte din inițiativa națională România Plantează pentru Mâine, proiect derulat de 6 organizații neguvernamentale: Act for Tomorrow, Mai Mult Verde, Pădurea copiilor, Plantăm fapte bune, Viitor Plus și Asociația Parcul Natural Văcărești. Proiectul este finanțat de compania OMV Petrom S.A.
În cadrul proiectului au fost plantați, între 2020 si 2022, 2 milioane de arbori și au fost implicați un număr de 9 mii de voluntari.