de 10 ani pentru natura urbană
10 ani de natură, comunitate și schimbare
Am început să scriem prima filă a călătoriei noastre în urmă cu 10 ani, din dorința de a ne împrieteni cu natura, de a oferi oamenilor acces la spații verzi de calitate și de a le arăta copiilor noștri viața naturală în deplinătatea și frumusețea ei. Așa a luat ființă, la începutul anului 2015, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), cu scopul de a sprijini conservarea biodiversității urbane și de a facilita accesului comunității la natură, chiar în inima orașului.
În cei 10 ani de activitate, am scris povestea primului parc natural urban din România, cu sprijinul comunității, al autorităților și, bineînțeles, al partenerilor noștri. În mai 2016, Parcul Natural Văcărești a fost declarat arie naturală protejată a țării și cel mai mare spațiu verde al capitalei cu suprafața de183 de hectare, oferind aproape un metru pătrat de spațiu verde pentru fiecare locuitor al orașului.

din văcărești în bucurești

de la un parc natural la o rețea urbană de biodiversitate
La zece ani de la înființare, facem un pas firesc și necesar pentru orașul în care trăim.
Asociația Parcul Natural Văcărești devine Asociația Parcul Natural București, asumându-ne o misiune extinsă pentru protejarea, conservarea și promovarea naturii urbane în alte zone naturale ale capitalei: Delta Dâmboviței, Pădurea Băneasa și salba lacurilor de pe Râul Colentina, cu Pajiștea Petricani, Valea Saulei, stufărișurile din Dobroești. Vor urma și altele.

o nouă viziune pentru natura din oraș
Parcul Natural București nu este un loc anume pe harta orașului, ci este pretutindeni.
Este o rețea de spații vii care pulsează prin tot Bucureștiul – de la ariile naturale protejate și parcurile cu istorie, până la pajiștile de lângă blocuri, colțurile de pământ uitate sau terenurile abandonate, unde natura așteaptă să fie redescoperită și ocrotită.
Parcul Natural București este un concept urban modern, viziunea și promisiunea noastră de a continua, cel puțin încă 10 ani, lupta pentru un București mai verde, mai rezilient și mai prietenos cu natura.

Un oraș mai verde. O viață mai sănătoasă

misiunea noastră
După 10 ani de efort susținut, astăzi continuăm să promovăm și să protejăm natura urbană, implicându-ne activ în numeroase proiecte de mediu, cu scopul de a salva ultimele arii naturale urbane din București - Delta Dâmboviței, Pădurea Băneasa și salba lacurilor de pe Râul Colentina, cu Pajiștea Petricani, Valea Saulei și stufărișurile din Dobroești.
Vă mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în această călătorie – parteneri, susținători, voluntari și oameni care, la fel ca noi, cred că natura are un loc firesc în viața orașului.
Tot ceea ce am construit în acești ani a fost posibil datorită sprijinului vostru. Și avem convingerea că tot împreună vom putea duce mai departe acest demers, care reprezintă, totodată, și obiectivul nostru major: Un oraș mai verde. O viață mai sănătoasă.
îMPREUNĂ SALVĂM ULTIMELE ZONE SĂLBATICE urbane
În ultimii 30 de ani, Bucureștiul a pierdut sute de hectare de spații verzi și zone umede, dar și zeci de mii de arbori. Sănătatea noastră și a naturii este în pericol. În fiecare zi, spațiul verde ne este sugrumat și înghițit de construcții noi, mașini și gunoaie. Astăzi, Bucureștiul are o natură captivă între betoane.
Cu ajutorul tău, putem salva ultimele mari arii naturale urbane din București: Delta Dâmboviței, Pădurea Băneasa și salba lacurilor de pe Râul Colentina (cu Pajiștea Petricani, Valea Saulei și stufărișurile din Dobroești).
Aceste zone au împreună o suprafață de aproape 1000 de hectare. Protejarea lor ar însemna încă 5 metri pătrați de spațiu verde accesibil în mod real pentru fiecare locuitor al Bucureștiului. Mai mult loc pentru educația și jocurile copiilor noștri, mai multă natură pentru toți și încă un plămân care să ajute orașul să respire.
Dar pentru asta avem nevoie de ajutorul tău! Datorită ție, am salvat de la distrugere și am înființat Parcul Natural Văcărești. Pe același model, ajută-ne să conservăm ultimele zone sălbatice ale orașului!
NOUTĂȚI
Din șantier abandonat, în pajiște cu flori sălbatice
În martie 2023, am început să îngrijim o zonă cu teren degradat, fostă amenajare de șantier, situată pe Splaiul Unirii, la numărul 168, lângă Asmita Gardens.
Parcul Lumea Copiilor, afectat de inundațiile frecvente
Ploile torențiale devin tot mai frecvente, iar Parcul Lumea Copiilor se inundă deseori. Dar există soluții!Sărbătorim natura din Parcul Tineretului cu un nou traseu tematic
De Ziua Mondială a Mediului, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) lansează un nou traseu tematic în Parcul Tineretului, dedicat biodiversității urbane.