Bucureștiul va avea o nouă arie naturală protejată: Pajiștea Petricani
octombrie 24, 2024Halloween: mituri despre lilieci
noiembrie 1, 2024Spre nord, la 20 de minute cu autobuzul de la Piața Victoriei, se află una dintre cele mai frumoase zone de natură din București. În perioada aceasta s-ar putea ca drumul să dureze mai mult, din cauza lucrărilor la linia de metrou, care apropo, o să ajungă și acolo la un moment dat. Este un loc feeric, umbros, răcoros vara și luminos iarna, un loc unde oamenii se plimbă, își plimbă animalele de companie, aleargă sau merg să se bucure de natură. Dar este și un loc amenințat de construcții, ciuntit și fragmentat.
Este vorba despre Pădurea Băneasa, ultima pădure urbană și una dintre puținele zone de natură primară din București, care adăpostește animale, insecte și plante specifice. Dar unele dintre ele sunt chiar nemaipomenite. De exemplu, tritonul cu creastă, 𝑻𝒓𝒊𝒕𝒖𝒓𝒖𝒔 𝒄𝒓𝒊𝒔𝒕𝒂𝒕𝒖𝒔, o specie vulnerabilă, amenințată cu dispariția din cauza intervențiilor în habitatele în care trăiește (desecări, defrișări).
Pădurea din oraș este foarte valoroasă atât timp cât rămâne pădure și nu se transformă în teren construibil. Misiunea Asociației Parcul Natural Văcărești pentru Băneasa este obținerea statutului de protecție și promovarea ei în rândul oamenilor.
Sâmbătă, 26 octombrie, reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești, împreună cu voluntari iubitori de natură, au pornit într-o aventură forestieră, pe un traseu de circa 1 km, cu gândul de a cunoaște mai bine o zonă umedă din pădure, adică o baltă de 100 m2, unde vara animalele pădurii se răcoresc, iar amfibienii beneficiază de condiții de habitat.
Surprinși de peisajul încă verde pentru această perioadă, voluntarii au fost dornici să afle mai multe informații despre pădure și efectele schimbărilor climatice asupra naturii, dar și despre vietățile care se adăpostesc aici.
Aventura forestieră a continuat cu o acțiune de curățare a unei zone din pădure, care s-a încheiat cu 5 saci de plastic și deșeuri adunate.
Voluntarii s-au uitat după urme de animale și au descoperit printre deșeurile strânse un triton cu creastă, căruia i-au oferit o căsuță pe cinste - un microhabitat destinat hibernării, inscripționat cu o broscuță.
Au mai fost amplasate în zonă și alte plăci albe decorate cu broscuțe, pentru monitorizarea amfibienilor, servindu-le totodată vietățițor drept adăpost.