Pădurea Băneasa trebuie să devină urgent arie naturală protejată
decembrie 13, 2024Retrospectivă 2024
decembrie 31, 2024Anul care se încheie a fost unul foarte plin pentru naturaliștii și conservaționiștii care iubesc biodiversitatea orașului. Unele zone naturale vor primi protecția pe care o merită, altele au intrat și ele în atenția autorităților publice, iar în restul orașului studiile de teren continuă să producă surprize.
Grupe de faună urbană, care până acum erau puțin cunoscute publicului larg, au devenit, prin intermediul atelierelor educative și acțiunilor de promovare organizate de Asociația Parcul Natural Văcărești, adevărați ambasadori ai fascinantei biodiversității prezente în oraș, printre care polenizatori precum fluturii de zi și de noapte, broaștele, liliecii sau croitorii.
Îndrăgita pajiște experimentală amenajată pe malul Dâmboviței ne-a oferit ocazia să ne apropiem și mai mult de coloratele flori de câmp și multitudinea de albine solitare, însă marea surpriză a fost colonizarea ei de către o specie de amfibian.
O broască predominant terestră, dispărută din Parcul Natural Văcărești, dar încă prezentă în Parcul Lumea Copiilor, a fost observată în premieră aici prin șase juvenili, acesta fiind un semnal foarte bun legat de dispersia broaștei rugoase verzi de-a lungul coridoarelor verzi-albastre și posibilitatea recolonizării Văcăreștiului în viitorul apropiat.
O altă surpriză a fost șopârlița de frunzar, specie periclitată prezentă în Cartea Roșie a Vertebratelor din România, descoperită pe Valea Saulei în cadrul unui eveniment de bio-blitz dedicat cartografierii faunei din arie.
Pajiștea Petricani, gazdă primitoare a multor evenimente dedicate cunoașterii insectelor polenizatoare, ne-a oferit ocazia de a documenta pentru prima dată în București un future de noapte rar, sfinxul cătinei. De asemenea, în cadrul altui atelier dedicat fluturilor de noapte, desfășurat de această dată în Pădurea Băneasa, am reconfirmat prezența în oraș a altei specii enigmatice amintite în Cartea Roșie a Nevertebratelor din România, sfinxul frasinului.
Monitorizarea fluturilor de zi și managementul habitatelor în scopul conservării insectelor ne-a scos în cale o specie neașteptată pentru lunile de iarnă. Este vorba despre fluturele gălbior, observat și fotografiat pe 2 decembrie 2024, pe malul Colentinei, în cadrul unei acțiuni de amenajare a zonelor de iernare și refugiu pentru reptile și nevertebrate.
Iar colina împădurită care mărginește Pajitea Petricani ne-a dat ocazia să întâlnim în mijlocul orașului specii de fluturi pe care până acum le citam doar pe lizierele pădurii Băneasa, precum lămâița și aurora de primăvară.
Vă încurajăm să ieșiți de câte ori aveți ocazia în zonele naturale din oraș pentru a vă bucura de speciile deosebite cu care împărțim Bucureștiul.
Iar dacă doriți să sprijiniți eforturile noastre de conservare a naturii și biodiversității, vă invităm să deveniți citizen-scientists amatori și să încărcați în aplicația iNaturalist (https://www.inaturalist.org/) fotografii cu animalele mari și mici pe care le-ați întâlnit în explorările voastre în natură.