Oameni care se implică în comunitatea lor cu Cosmin Pojoranu // Natura la ușa ta #podcast
iunie 7, 2021Ne dorim ca subiectele de natură să capete tot mai mult teren (de calitate) în jurnalismul românesc.
iulie 19, 2021Am finalizat studiul arborilor din parc și calculul estimativ al beneficiilor pe care Văcăreștiul le aduce locuitorilor orașului.
Zonele verzi- albastre urbane oferă comunității numeroase servicii ecosistemice precum:
absorbția poluanților din aer și producția de oxigen, reglarea microclimatului și a curenților de
aer, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățirea stării fizice și emoționale de
sănătate a locuitorilor din apropiere și asigurarea accesului publicului la un spațiu pentru recreere sănătoasă, socializare, inspirație și conexiune cu natura.
Pentru a avea o imagine clară asupra vegetației din parc și a beneficiilor furnizate de către parc comunității, în cadrul proiectului Green City`s Lab am analizat timp de 16 luni fiecare arbore din interiorul taluzului betonat și am interpretat ulterior datele.
În timp ce unele beneficii furnizate pot fi evaluate chiar din punct de vedere monetar (precum capacitatea de sechestrare a carbonului), altele au valori inestimabile ce nu pot fi traduse în
bani, în ciuda faptului că îmbunătățesc substanțial calitatea vieții în oraș. Acestea sunt beneficii precum: spațiu sănătos pentru recreere, zonă pentru observarea animalelor sălbatice și pentru conexiune cu natura, spațiu educativ.
Am aflat, în baza cercetării, faptul că Parcul Natural Văcărești furnizează prin prisma arborilor săi următoarele beneficii:
Concluziile cercetării în privința tipurilor de vegetație:
Pentru o mai mare acuratețe și predictibilitate a evoluției ecositiemului în viitor, este necesară extinderea studiului la nivelul zonelor exterioare ale digului betonat.
Toate aceste informații aduc o mai mare claritate asupra stării echilibrului ecologic al parcului și vor putea fi incluse în planul de management pentru a putea fi trasate măsuri de întreținere cât mai potrivite nevoilor reale ale parcului.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Green City`s Lab al Asociației Parcul Natural Văcărești, cu ajutorul echipei de voluntari ai parcului și cu sprijinul financiar al OMV Petrom.