Școala de mediu pentru jurnaliști
septembrie 22, 20212021, un reper pentru natura urbană din România
decembrie 29, 2021Vă ținem la curent cu informații direct din teren, exact așa cum ni le-a transmis George Bouroș, colegul nostru specialist în mamifere acvatice, care se ocupă de monitorizarea populației de vidră din parc. Iată ce ne-a povestit George după tura de zilele trecute:
”Am găsit multe semne de prezență ale vidrei, îndeosebi excremente. Ce e drept, multe dintre ele uscate, ceva mai vechi, dar mă bucur că am găsit și unul umed, de mai puțin de 24 de ore.
Am găsit și o urmă de 5-6 cm ce aparține unui juvenil. Am intrat și în canalul deversor până în capăt (apa depășește 70 – 80 cm), el este, practice, principala zonă de comunicare a vidrelor din parc cu cele din Dâmbovița, aș vrea să instalez și o cameră cu infra-roșu în zona aceea.
Căutatul urmelor de vidră în Văcărești e destul de dificil, lipsește substratul de imprimare. E mult mai ușor iarna când avem zăpadă.
Ce am mai găsit interesant a fost un chițcan, probabil (Sorex araneus sau Neomys fodiens), ei de obicei sunt omorâți de carnivore tinere (pisici, nevăstuici, dihori, vidre), însă rar sunt consumați din pricina toxicității salivei lor și a glandelor urât mirositoare. Cu toate astea, eu am găsit resturi de mandibule și piciorușe în câteva excremente de vidră.
Aici sunt niște fotografii cu urme și excremente de vidră, văd că pe lângă pește sunt resturi multe de păsări în general și amfibieni; și harta cu locațiile GPS unde am găsit urmele.”
Activitățile de monitorizare și conservare a vidrelor din Parcul Natural Văcărești se desfășoară cu sprijinul alergătorilor la Sun Challenge Văcărești prin intermediul Sun Plaza, organizatorul consursului și partener al Asociației Parcul Natural Văcărești.