Evenimentele organizate în parcuri, la care participă mulți oameni, pot afecta biodiversitatea.
noiembrie 30, 2022Dialog despre Natură și Oraș // De ce avem nevoie de pajiști urbane?
decembrie 7, 2022A venit luna decembrie, luna cadourilor și luna… petardelor și artificiilor. Prin București au început deja primele “trageri”, care vor culmina cu un bombardment în toată regula în noaptea de Revelion. Așa se întâmplă an de an și problema nu o reprezintă neapărat spectacolele organizate de autoritățile care apelează la firme specializate. (desigur, ceva jocuri de lumini și sunet ar fi mai puțin dăunătoare mediului, dar asta e altă poveste). Marea problemă e că bucureștenii (și nu doar ei) folosesc mult mai multe materiale pirotehnice decât cele folosite în spectacolele organizate de primării în noaptea de Revelion.
Pe lângă pericolul de accidentare, artificiile și petardele folosite în exces dăunează mediului. Invariabil, senzorii care monitorizează calitatea aerului detectează o creștere semnificativă a particulelor fine din aerul Bucureștiului la început an. E vorba despre pulberi fine care, printre altele, conțin fosfor, sulf sau potasiu. În funcție de condițiile meteo, pot rămâne în aer chiar și câteva zile, după cum ne-a spus Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumofiziologie “Marius Nasta”:
“Substanțele care colorează artificiile sunt toxice. Noi le inhalăm după Revelion și cel mai mult au de suferit pacienții cu astm bronșic sau alte afecțiuni respiratorii. Și cei fără o patologie cunoscută pot întâmpina dificultăți în respirație sau pot să își simtă gâtul uscat.”
Mai devreme sau mai târziu, pulberile toxice se așează și pot să ajungă în râuri sau lacuri, poluându-le. Desigur, artificiile creează și foarte multe deșeuri de plastic, în fapt, ambalajele lor.
Pentru animale, sălbatice sau domestice, artificiile din noaptea de Revelion sunt un coșmar, spune Oana Vasiliu, medic veterinar la centrul de animale sălbatice al Fundației Visul Luanei:
“Artificiile și petardele afectează foarte tare auzul animalelor, care e mult mai sensibil decât al nostru. În primele zile ale anului, primim foarte multe păsări cu traumatisme. Zboară speriate, pe timp de noapte, și se lovesc de ziduri și de alte lucruri. Aricii sunt foarte comuni în parcurile din București și zgomotele puternice îi scot din hibernare. Își caută alt loc în care să își reia hibernarea, dar deja au pierdut o parte din grăsimea cu care trebuiau să treacă iarnă. La primăvară, e foarte posibil să nu se mai trezească din hibernare. Dar și animalele domestice au de suferit. În perioada sărbătorilor, la cabinetele veterinare ajung mulți proprietari de câini și pisici care cer sedative pentru animalele lor. Administrarea sedativelor implică și ceva riscuri, dar mulți câini fac tahicardie și dacă aud o singură petardă, pentru că o asociază cu experiența anterioară. E ceva similar sindromului de stres postraumatic.”
Și atunci, ce e de făcut? În principiu, ar fi suficient să respectăm legislația aflată în vigoare de mulți ani, care permite folosirea și comercializarea materialelor pirotehnice de mare putere doar de și către persoane sau firme autorizate. Realitatea este cu totul alta și, anual, Poliția ridică sute de tone de petarde și artificii comercializate ilegal.
Așa că te rugăm, dacă vrei neapărat să dai cu pocnitori sau artificii de Revelion, folosește-le pe cele inscripționate cu F1 sau P1, care prezintă risc scăzut de accidentare și produc un zgomot neglijabil. De asemenea, de la un comerciant care “se știe” în regulă, o să primești factură și / sau bon fiscal.
Varianta radio a materialului poate fi ascultată pe site-ul Radio Europa FM, la secțiunea dedicată emisiunii Misiunea Verde, realizată de Mona Nicolici.
Credit foto: picjumbo_com – www.pixabay.com .