Protest pentru salvarea spațiilor verzi! Luni, 26 iunie, ora 18, Piața Victoriei.
iunie 24, 2023Cum va arăta parcul Lacul Morii?
iulie 3, 2023COMUNICAT DE PRESĂ – 28 iunie 2023
Cele aproape 100 de organizații civice care formează Platforma pentru Mediu București, Rețeaua pentru Natură Urbană, Centura Verde și Asociația Peisagiștilor din România consideră că amânarea votului privind modificarea Legii spațiilor verzi nu rezolvă fondul problemei, respectiv atacul concertat la adresa sănătății celor care locuiesc în orașe.
Până la începerea viitoarei sesiuni parlamentare, le solicităm deputaților coaliției de guvernare să se documenteze despre ce efecte ar produce votarea amendamentelor care se aflau astăzi pe ordinea de zi. Din acest motiv, experții noștri le stau la dispoziție pentru orice întrebare.
Dacă amendamentele adoptate în Comisia de Mediu vor fi votate mai departe în plenul Camerei Deputaților, s-ar da liber betonării puținelor spații verzi din orașele României, cu efecte grave asupra sănătății locuitorilor. Doar în București, ar putea fi afectate aproximativ 50% din spațiile verzi existente.
Amintim doar o parte dintre aceste amendamente nocive:
1. Considerarea structurilor din beton acoperite cu 50 de centimetri de pământ ca spații verzi.
2. Acceptarea construcțiilor ilegale pe spații verzi proprietate privată, fără ca acestea să poată fi demolate de instituțiile publice pe cale administrativă (fără autorizație de demolare).
3. Modificarea încadrării spațiilor verzi proprietate privată dacă autoritățile locale doresc asta (cum s-a dorit în cazul PUZ-urilor declarate ilegale în București).
4. Imposibilitatea includerii spațiilor verzi private în Registrul Verde, dacă nu sunt expropriate.
„Ceea ce se încearcă acum în Parlament este un atac concertat la adresa spațiilor verzi din mediul urban prin proiectele de lege privind Codul Urbanismului și revizuirea Legii spațiilor verzi. Dacă amendamentele adoptate in Comisia de Mediu de către parlamentarii PSD și PNL ar fi fost votate în plenul Camerei Deputaților, peste jumătate din spațiile verzi existente în București, cele aflate în proprietate privată sau necadastrate, ar fi fost lipsite de protecție și putea fi transformate în parcele construibile. Parlamentarii trebuie să înțeleagă că dezvoltarea orașelor înseamnă mai mult decât de producerea de profit pentru investitorii imobiliari și că ei trebuie să reprezinte în primul rând interesul comun al cetățenilor la un mediu sănătos și un oraș bun de trăit.”
Alexandru Oprița – Fundația Comunitară București, coordonator al Platformei de Mediu pentru București
Potrivit datelor comunicate de Garda Națională de Mediu, Bucureștiul are aproximativ 8 metri pătrăți de spațiu verde/persoană, de trei ori mai puțin decât prevăd recomandările europene, respectiv 26 metri pătrați pentru fiecare locuitor, Încă și mai ingrijorător este faptul că în România sunt orașe cu un deficit încă și mai mare de spații verzi.
„Parlamentul României trebuie să voteze o Lege a spațiilor verzi care le protejează mai bine, indiferent de natura proprietății. De aceea, înainte de votul final trebuie retrase toate amendamente coaliției PSD-PNL care oferă posibilitatea de a construi pe spații verzi private și retrocedate. A construi pe spații verzi private și retrocedate e un tun imobiliar de câteva miliarde de euro. Ar fi un vot în favoarea interesului privat care încurajează construcții în parcuri și pe spații verzi, și conduce la orașe mai poluate, haos imobiliar și dereglementarea urbanismului în România.”
Adi Dohotaru – președinte Asociația Societate Organizată Sustenabil SOS, membră a Rețelei pentru Natură Urbană
Coaliția de guvernare formată din PSD și PNL (ai căror deputați au propus modificărea Legii spațiilor verzi) și-a asumat ca obiectiv de guvernare creșterea spațiului verde din interiorul orașelor și municipiilor, prin refacerea sau construirea de parcuri (în totală contradicție cu intențiile din ultimele zile). A se vedea pagina 9, Obiectiv 10, din Programul de Guvernare 2023-2024:
Le solicităm deputaților celor două partide să respecte acest obiectiv și să renunțe la amendamentele pe care le-au inițiat la Legea spațiilor verzi.
Credit foto: Alex Busuioceanu.