Fabrica de viață a orașului și schimbările climatice
decembrie 29, 2022Cât de inofensiv este, de fapt, un drum asfaltat prin Pădurea Băneasa?
ianuarie 13, 20232022 a fost un an cu suișuri și coborâșuri. Când credeam că (aproape) am scăpat de pandemie, a început războiul din Ucraina. Prin urmare, protecția naturii nu avea cum să fie un domeniu prioritar nici în 2022, dar chiar și așa, Rețeaua Pentru Natură Urbană și-a continuat misiunea de a mobiliza comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova arii naturale în 9 mari orașe ale țării și în București. În cele ce urmează, vă propunem un scurt rezumat al anului 2022, cu bune și cu rele.
Legea Ariilor Protejate Urbane bate pasul pe loc. Proiectul a trecut tacit de Senat în 2020 (anul în care a fost depus) și de atunci, așteaptă să fie dezbătut în Comisiile de Mediu și de Administrație Publică din Camera Deputaților. Clasic, nu? Avem totuși speranța că ariile naturale urbane ar putea fi reglementate printr-o Ordonanță de Urgență pe care Guvernul o pregătește de ceva timp. Vă vom ține la curent.
La Brașov, Consiliul Local a respins (la mustață) în două rânduri înființarea ariei protejate de interes local Brassovia. Pe de altă parte, o arie protejată de interes local nu e tot una cu o viitoare arie protejată urbană. Așadar, când această categorie va fi reglementată (prin lege sau ordonanță de urgență), aleșii locali din Brașov s-ar putea să își schimbe viziunea despre cum poate fi protejat mediul.
La Cluj-Napoca, Primăria a desemnat proiectul câștigător prin care va fi amenajat Parcul Est. Acesta prevede intervenții minim invaziv și amenajarea unei arii protejate, în zona cu cea mai bogată biodiversitate a Parcului Est. În plus, drumul auto care trecea prin mijlocul Parcului Est a fost închis, iar acum, accesul în parc este permis doar pietonilor și bicicliștilor.
În Satu Mare, Piatra Neamț, Iași, Oradea, Arad, Timișoara, Bistrița și București au avut loc discuții cu autoritățile locale și suntem încrezători că în 2023 se vor face pași importanți în ce privește înființarea unor arii protejate. În paralel, toate organizațiile care formează Rețeaua Pentru Natură Urbană au continuat documentarea celor 18 zone (13 din țară și 5 din București) care au potențial să devină arii naturale urbane protejate.
Protejarea naturii presupune și cunoașterea ei. Din acest motiv, asociațiile care formează Rețeaua Pentru Natură Urbană au organizat activități prin care au adus mai aproape locuitorii orașelor de viitoarele zone protejate. Concret, au fost organizate tururi ghidate, ateliere sau conferințe. La București, de exemplu, au avut loc 3 conferințe din seria “Dialog despre Natură și Oraș”, la care s-au înscris în jur de 200 de participanți.
Mass-media joacă un rol extrem de important în informarea publicului și ne dorim ca subiectele de mediu să fie abordate mai de către jurnaliști. Din acest motiv, am organizat a doua ediție a școlii de Mediu pentru Jurnaliști. Au participat 20 de jurnaliști din 7 orașe ale țării și pe lângă aplicații practice, au avut ocazia să le pună întrebări politicienilor sau reprezentanților unor instituții de mediu.
Considerăm că și pagina de Facebook a Rețelei Pentru Natură Urbană este un instrument de informare pentru publicul larg.
https://web.facebook.com/ReteauaPentruNaturaUrbana/
La momentul redactării acestui text, pagina avea aproape 3.500 de urmăritori, față de aproximativ 1.800 în urmă cu un an. De asemenea, în ultimul an, au fost realizate 13 episoade ale podcastului “Natura la Ușa Ta”, pe care vă invităm să le ascultăți pe canalul de YouTube al Asociației Parcul Natural Văcărești.
https://www.youtube.com/@parculnaturalvacaresti2584/videos
……………………………
Orașele în care avem inițiative de protecție:
#Brașov, cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj, cu Parcul Est
#SatuMare, cu malurile Someșului
#PiatraNeamt, cu Muntele Cozla
#Bistrița, cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași, cu Lacurile Ciric și Pădurea Ciric
#Oradea, cu malurile Crișului Repede
#Arad, cu malurile Mureșului
#Timișoara, cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#Bucuresti, cu Pădurea Băneasa, salba de lacuri formată de Colentina, Valea Șaulei și malurile sălbatice ale Dâmboviței la intrarea în oraș
……………………………………………
Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane – Natura la ușa ta” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S – SOS Parcul Est, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana, Asociația Funky Citizens, Asociatia Excelsior Arad, Ecotop Oradea, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, SOR Iasi și Asociația RURALIS, și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.
Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!