Natura este astăzi în pericol din cauza schimbărilor climatice. Ce înseamnă acest lucru? Pe scurt, creșterea perioadelor de secetă, valurile de căldură tot mai intense și efectul de insulă de căldură urbană determinat de betoanele orașului sunt riscuri de mediu care au un impact negativ asupra sănătății noastre, asupra economiei și asupra mediului înconjurător. De exemplu, în Parcul Natural Văcărești, zonele cu luciu
de apă s-au restrâns cu peste 80% în ultimul an. Aceasta are un efect negativ asupra faunei sălbatice, dependente de zonele umede (pești, amfibieni, reptile, păsări, mamifere) și asupra peisajului parcului, în general, afectând felul în care vizitatorii se raportează la acesta.
O problemă punctuală – aridizarea zonelor umede are efecte negative multiple și de aceea este nevoie de soluții sustenabile din punct de vedere economic, acceptabile social și inspirate de natură.
Astfel, în cadrul proiectului NATALIE, finanțat prin programul Horizon al Comisiei Europene, ne propunem să folosim apa pluvială pentru refacerea unor zone umede afectate de secetă în Parcul Natural Văcărești. Am început cu un studiu topografic care ne va indica zonele joase – foste bălți cu apă dintr-o zonă degradată a parcului. Pe baza datelor, vom crea un model de curgere hidraulică, ca în imaginea de mai jos. Acesta ne va spune cum va curge apa și unde ar trebui să se intervină pentru refacerea sau crearea de mici habitate umede.
Studiu topografic, realizat de Aquaproiect SA, este urmat de un studiu despre calitatea apei de ploaie. Probele sunt prelevate din bazinele de retenție ale centrului comercial SUN PLAZA – partener în cadrul proiectului.
Planul este să preluăm volumele de apă pluvială colectate de centrul comercial, să o biofiltrăm până la un nivel satisfăcător al calității și să o descărcăm într-un mod controlat în Parcul Natural Văcărești pentru refacerea zonelor umede pierdute de parc în ultimii 10 ani.
Toate aceste soluții sunt implementate împreună cu părțile interesate de acest subiect. Avem alături de noi, pe lângă partenerii oficiali ai proiectului – Business Development Group și Primăria Sectorului 4, Administrația Națională Apele Române, Aquaproiect SA, Sun Plaza, Primăria Municipiului București, Universitatea București, Universitatea Tehnică de Construcții București și organizații neguvernamentale precum Fundația Comunitară București sau Nod Makerspace – Dâmbovița Smart River.
Din Parcul Natural Văcărești, alături de Primăria Sectorului 4, mergem în Parcul Lumea Copiilor din cartierul Tineretului. Aici, geografia terenului determină apariția inundațiilor bruște după episoadele de ploaie torențială care apar în lunile de vară. Apa care se scurge pe versanții dealului Piscului inundă locurile de joacă, provocând daune infrastructurii și afectând capacitatea parcului de a primi vizitatori.
Echipa de proiect își propune să aplice soluțiile din Parcul Natural Văcărești pentru captarea apei de ploaie care să fie refolosită la irigarea zonelor verzi din Lumea Copiilor. Este soluția cea mai la îndemână pentru refolosirea unei resurse care altfel ajunge să fie
irosită.
În noul scenariu climatic, în care temperatura medie globală a ajuns deja să depășească creșterea cu 1,5 grade Celsius – limita aprobată în cadrul Acordurilor de la Paris privind clima, societatea trebuie să găsească, să discute și să aplice soluții sustenabile pentru sporirea rezilienței comunităţilor. Și pentru că reziliența noastră este direct legată de echilibrul natural, conservarea și reconstrucția naturii reprezintă cheia de rezolvare a crizei climatice.