Halloween: mituri despre lilieci
noiembrie 1, 2024SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND PLANUL DE MANAGEMENT AL PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI
noiembrie 15, 2024de ce este important regimul de protecție pentru natura din orașul nostru?
În octombrie 2024, Pajiștea Petricani a primit votul Consiliului local sector 2 București pentru a deveni arie naturală protejată de interes local. Pentru că am primit multe mesaje cu întrebări despre ce înseamnă acest statut, iată mai jos câteva explicații. Poate vă sunt de ajutor în demararea de acțiuni similare.
Aria naturală de interes local este prevăzută în OUG 57/2007 – Legea Ariilor Naturale Protejate. Este, așa cum îi spune și numele, o decizie a autorității publice locale prin care se poate instaura un regim de protecție pentru un spațiu care prezintă certe caracteristici legate de biodiversitate, peisaj, acces. Statutul se aplică pe baza unui studiu de fundamentare științifică, document care inventariază și prezintă în amănunt aceste caracteristici (amplasare, sol, climă, geografie, specii, habitate, pericole, măsuri de protecție).
Acest statut este flexibil, se poate instaura în oraș pentru o zonă mai extinsă (cum este Pajiștea Petricani) sau un spațiu mai mic – un ansamblu de arbori istorici, remarcabili, sau chiar un singur arbore (să zicem un stejar secular), o alee dintr-un parc unde trăiește o specie rară de insecte, sau un mal de apă, râu sau lac, unde țestoasa europeană de apă își depune ouăle – am dat un exemplu.
În România nu există multe astfel de cazuri. Am putea spune că sunt chiar foarte puține, mai ales la nivel de județe. Mai există în Bihor (o arie naturală de interes județean), în jud. Vâlcea (o cișmea) sau în jud. Olt (un izvor, în comuna Grădinari). Și poate or mai fi și altele, dar nu le știm noi.
Acum, regimul de protecție de interes local poate aduce la Petricani următoarele beneficii:
• Oamenii din cartier vor beneficia de un nou spațiu verde cu priveliști încântătoare, de aer curat și de o nouă zonă de petrecere relaxantă a timpului liber, accesul la zonele naturale fiind benefic pentru sănătatea și starea noastră de bine.
• Peisajul și speciile sălbatice din Pajiștea Petricani vor beneficia de condiții optime de conservare.
• Măsuri de management pentru menținerea și reconstrucția ecologică a pajiștii vor putea fi implementate (extinderea bălților temporare, extragerea speciilor invazive, destufărirea).
• Pajiștea Petricani va putea fi supravegheată, păzită și va putea fi protejată de invazia noilor construcții din zonă.
• Măsurile de protecție implementate aici vor crea un loc ideal pentru educație ecologică. Astfel, elevii și cadrele didactice vor putea să își desfășoare aici lecțiile de ecologie.
• Nu în ultimul rând, odată dobândit acest statut de protecție de către Pajiștea Petricani, Bucureștiului va fi mai aproape de un viitor mai verde, mai sănătos și mai sustenabil.
Lista rămâne deschisă. Deoarece regimul de protecție de interes local poate include atâtea elemente câte sunt dorite și discutate, negociate și realizate împreună de autoritatea locală, cetățeni, grupuri civice și alți factori interesați.
Poate vă întrebați și cine poate exercita regimul de protecție?
Regimul de protecție asupra Pajiștii Petricani va fi exercitat de autoritatea publică locală, respectiv Primăria Sectorului 2. Instituțiile din subordine vor putea dezvolta planuri de management pentru pajiște, iniția măsuri de protecție și conservare și coordona servicii de pază și supraveghere. Esențiale în proiectele de protejare și conservare a acestui rezervor de biodiversitate, Pajiștea Petricani, sunt parteneriatele cu instituții sau organizații locale pentru care natura însăși este o prioritate.
Până una, alta, vă invităm să vizitați Pajiștea Petricani îmbrăcată în culorile toamnei și să vă bucurați de natura din orașul nostru, atâta câtă mai e.
Vă mulțumim că ne susțineți și ne sunteți alături!