Au început înscrierile la a doua ediție a școlii de mediu pentru jurnaliști!
septembrie 5, 2022God save the king!
septembrie 9, 2022Multe dintre beneficiile oferite de Parcul Natural Văcărești (și de natură în general) nu sunt ușor de cuantificat. Printre ele se numără frumusețea peisajelor, cântecul păsărilor sau foșnetul stufului despletit de vânt. Pe scurt, sunt momentele de recreere oferite de o plimbare în parc și, așa cum v-am promis, continuăm seria postărilor despre serviciile ecosistemice. Toate cele amintite mai devreme intră la categoria “servicii culturale”. Spre deosebire de serviciile de reglare sau de aprovizionare, serviciile culturale sunt greu de cuantificat. Foarte probabil, pentru că sunt de neprețuit, așa cum este și sănătatea.
Interesant este că tot mai multe studii pun în legătură accesul la natură (sau măcar, spații verzi) cu starea de sănătate a oamenilor. Și, mai în glumă, mai în serios, timpul petrecut în natură s-ar putea măsura și în zilele pe care cineva NU le petrece în spital.
Printre cele mai numeroase cercetări care au vizat efectele petrecerii timpului liber în natură au fost făcute în Japonia. Începând cu 1982, echivalentul Ministerului Mediului de la noi a introdus în vocabularul japonezilor termenul de “Shinrin-yoku”. S-ar traduce prin “băi de pădure” și autoritățile au comandat mai multe studii legate de efectul lor.
Într-unul dintre studii, zeci de pacienți au fost monitorizați înainte, în timpul, și după mai multe plimbări într-o zonă împădurită. Pacienților li s-au luat probe de sânge și urină și, conform analizelor, hormonii asociați stresului au rămas la un nivel scăzut chiar și la o lună după „baia de pădure”. A crescut și numărul limfocitelor T killer, care atacă și distrug celulele străine care ajung în organismul uman. Cercetătorii japonezii au pus aceste rezultate pe seama concentrației mari de fitoncide din aerul pădurii. Simplificând, fitoncidele sunt substanțe produse de plante, cu efect antimicrobian.
Și în Danemarca s-au făcut studii despre legătura dintre natura și sănătatea populației. Una dintre cercetări a avut în vedere accesul unui număr de 900.000 de oameni la spații verzi între anii 1985 și 2013. Conform rezultatelor, cei care au copilărit în zone cu spații verzi mai întinse prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli psihice.
Desigur, timpul petrecut în natură nu înlocuiește tratamentele clasice, ci vine în completarea lor. La fel de important este și rolul de prevenție pe care îl oferă timpul petrecut în natură.
Studiile menționate confirmă ce mulți dintre noi simțeam deja: că Parcul Natural Văcărești este o veritabilă Fabrică de Sănătate și… de viață a orașului. Din toate aceste motive, și multe altele, fabrica verde a Văcăreștiului trebuie să rămână funcțională.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394317?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18394317?dopt=Abstract
https://www.pnas.org/content/116/11/5188
………………………………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului