Bucureștiul va avea o nouă arie naturală protejată: Pajiștea Petricani
octombrie 24, 2024De ce este important regimul de protecție pentru natura din orașul nostru?
noiembrie 12, 2024Halloween: mituri despre lilieci
De fiecare Halloween, liliecii redevin vedetele costumațiilor și decorațiunilor de groază. Adevărul este că liliecii sunt animale protejate, pe cât de importante pentru ecosisteme, pe atât de puțin înțelese de oameni. Hai să demontăm împreună câteva mituri despre ei!
Mit: Toți liliecii sunt orbi.
FALS! Deși întâlnim des expresia „orb ca un liliac”, majoritatea liliecilor pot vedea destul de bine. Iar dacă vorbim de liliecii care mănâncă fructe, trebuie spus că au o vedere excelentă, chiar și pe întuneric!
Mit: Liliecii ți se prind în păr.
FALS! Liliecii au dezvoltat un sistem sofisticat de ecolocație și sunt foarte pricepuți la zbor. Nu sunt deloc interesați de interacțiunile cu alte animale și, de-a lungul celor 50 de milioane de ani de când există pe Pământ, au devenit experți în evitarea obstacolelor, mai ales a celor sub formă de oameni. De fapt, sonarul unui liliac detectează fără probleme obiecte de grosimea unui fir de păr.
Mit: Toți liliecii sunt turbați.
FALS! Deși liliecii pot transmite rabie (turbare), mai puțin de 1% dintre liliecii sălbatici sunt infectați. Cu toate acestea, orice contact cu un liliac trebuie tratat cu precauție.
Mit: Liliecii sunt vampiri care sug sânge.
FALS! Doar trei specii de lilieci (din peste 1400) se hrănesc cu sânge și toate se găsesc în America Latină. Majoritatea liliecilor mănâncă insecte, fructe sau nectar.
Mit: Liliecii sunt rozătoare.
FALS! Liliecii n-au nicio legătură cu șoarecii sau șobolanii. Ei fac parte din ordinul Chiroptera și sunt mai apropiați biologic de maimuțe decât de rozătoare.
Mit: Liliecii atacă oameni.
FALS! Liliecii sunt, în general, creaturi timide care evită contactul cu oamenii. Un liliac nu va încerca să te muște decât dacă se simte amenințat sau dacă vrei să pui mâna pe el fără să îi ceri acordul 🙂
Mit: Liliecii sunt dăunători care trebuie eliminați.
FALS! Dimpotrivă, liliecii joacă un rol crucial în combaterea dăunătorilor, în polenizare și răspândirea semințelor. Foarte multe ecosisteme depind de prezența lor. Fără ei nu am mai avea ciocolată, de pildă, și am fi înțepați mult mai des de țânțari.
Mit: Liliecii sunt întotdeauna purtători de boli periculoase pentru om.
FALS! Deși liliecii pot transmite unele boli, riscul pentru oameni este adesea exagerat. Precauția și evitarea contactului direct reduc major riscurile.
Mit: Liliecii nu-și pot lua zborul de la sol.
FALS! Deși mulți lilieci preferă să se arunce în zbor de la înălțime pentru un consum mai mic de energie, majoritatea speciilor pot să-și ia zborul de la sol, dacă este necesar.
Mit: Liliecii sunt imuni la boli.
FALS! Deși liliecii au un sistem imunitar robust, se pot și ei îmbolnăvi, fiind uneori afectați de diverse boli sau paraziți.
Liliecii sunt creaturi drăguțe și rude apropiate de-ale noastre. Ar trebui să-i respectăm măcar pentru că sunt singurele mamifere care au dezvoltat pe cont propriu zborul (fără avioane, elicoptere sau alte gadgeturi exterioare corpului lor, ca noi, oamenii). De asemenea, sistemul lor precis de ecolocație a inspirat umanitatea să dezvolte sonarul și radarul. Avem multe de învățat de la semenii noștri din lumea animală, dacă îi înțelegem și îi protejăm, depășind fricile și superstițiile.