“Natura sub lupă” încurajează explorarea speciilor de plante și animale din Parcul Sticlăriei
octombrie 18, 2022Luna nucilor în Parcul Natural Văcărești
octombrie 31, 2022S-a mai așternut o toamnă peste Parcul Natural Văcărești. Pe zi ce trece, verdele se transformă în galben, portocaliu, roșu sau brun, invitând la liniște și contemplare. Într-un final, ramurile vor rămâne dezgolite și parcul va înverzi, din nou, la primăvară.
Frunzele încep să își schimbe culoarea pe măsură ce lumină se împuținează. Lucru știut încă din gimnaziu, culoarea verde a frunzelor este dată de clorofilă. Cu ajutorul luminii, clorofila transformă dioxidul de carbon din atmosferă și apa (care conține și substanțe minerale) în oxigen, glucoză și carbohidrați. Procesul se numește fotosinteză și se predă în clasa a 5-a. Pe măsura ce durata luminii scade, procesul de fotosinteză se reduce treptat și, în final, frunzele cad.
Pe de altă parte, procesul prin care frunzele verzi devin galbene sau roșii nu este explicat (suficient) în manualele de biologie. Foarte pe scurt, pigmenții de altă culoare nu apar în frunze odată cu venirea toamnei. Aceștia se află oricum în frunze, încă de la ieșirea din muguri, dar nu se văd cu ochiul liber din cauza clorofilei, care este pigmentul dominant. Pe măsură ce arborii nu mai sunt nevoiți să secrete constant clorofilă, încep să se vadă și celelalte culori ale frunzelor.
Dar se mai întâmplă ceva. Pe locul în care pețiolul frunzei (codița frunzei) iese din ramură, arborii încep să producă un fel de “perete” care încetinește și, în final, oprește fluxul către și dinspre frunză. Același perete sigilează locul lăsat liber de frunza căzută, prevenind pierderea apei sau pătrunderea dăunătorilor.
Nu în ultimul rând, frunzele care ajung pe sol se descompun puțin câte puțin, transferând nutrienții în pământ. Desigur, prin frunzișul căzut își vor face culcuș pe timpul iernii nenumărate vietăți, fie că vorbim despre insecte, amfibieni, reptile sau mamifere mici.
Dincolo de explicațiile tehnice, căderea frunzelor este un veritabil spectacol pentru vizitatorii Parcului Natural Văcărești. Așadar, ar putea fi catalogat ca un serviciu ecosistemic cultural. Însă faptul că asigura fertilitatea solului și supraviețuirea mai multor specii pe timpul iernii este, de fapt, un serviciu ecosistemic de suport.
Căderea frunzelor este tristă, frumosă și… necesară. Este un fenomen care ține în funcțiune Parcul Natural Văcărești, în fapt, o veritabilă fabrică de viață a orașului.
………………………………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului