DEOCAMDATĂ, O PREZENȚĂ SIMPATICĂ ÎN ROMÂNIA. DAR O MARE PROBLEMA ÎN EUROPA DE VEST.
iunie 26, 2022Administrația Parcul Natural Văcărești a pus în dezbatere publică Regulamentul Parcului
iulie 11, 2022Primăria orașului finlandez Lahti a dezvoltat o aplicație informatică prin care cetățenii pot să își calculeze emisiile de carbon pe care le produc. De exemplu, aplicația detectează dacă cel care și-a instalat-o se deplasează pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun sau cu mașina personală. Cu cât modul de deplasare este mai nepoluant, utilizatorul aplicației primește mai mulți “euro virtuali” (în fapt, un tip de vouchere) care pot fi folosiți pentru a intra la piscina publică, pentru a cumpăra produse din anumite magazine sau pentru a achiziționa bilete de autobuz.
Nu e de mirare că în 2021, Lahti a fost Capitală Verde Europeană. În spatele acestui titlu stau câteva statisticii uimitoare legate de modul de viață al locuitorilor și, evident, legate și de calitatea vieții în oraș. De pildă, aproape oriunde te-ai afla în Lahti, nu faci mai mult de 4 minute pe jos până la primul spațiu verde de cel puțin jumătate de hectar. Informația apare pe site-ul Comisiei Europene, alături de o descriere a proiectului prin care lacul Vesijärvi a fost curățat și renaturat.
Dacă și tu vrei să locuiești într-un oraș care ar putea ajunge cândva Capitală Verde Europeană, implică-te în proiectele dedicate creșterii suprafeței spațiilor verzi. Înființarea de arii naturale urbane este una dintre cele mai la îndemână soluții prin care acest lucru se poate întâmpla.
#InspiratiePentruAdministratie #RețeauaPentruNaturaUrbana #BiodiversitateUrbana #NaturaLaUsaTa
……………………………………
Orașele în care avem inițiative de protecție până acum și zonele naturale vizate:
#Arad cu malurile Mureșului
#Brașov cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj cu Parcul Est
#SatuMare cu malurile Someșului
#PiatraNeamț cu muntele Cozla
#Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric
#Oradea cu malurile Crișului Repede
#Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#București, cu Pădurea Băneasa și zonele de pe râurile Dâmbovița și Colentina
––––––-
”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop și Asociația Walden, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!