23% dintre locuitorii orașelor nu sunt dispuși să folosească transportul în comun (indiferent de condiții), dar 90% vor reducerea poluării din orașe
octombrie 4, 2022Vă rugăm, nu mai hrăniți păsările sălbatice cu pâine!
octombrie 14, 2022Zonele deluroase și împădurite ce înconjoară orașul Oslo, capitala Norvegiei, poartă numele de „Marka”. Acestea includ arii ce aparțin Primăriei Oslo dar și altor administrații din regiune, existând un consens politic încă din 1934 pentru păstrarea zonei așa cum a lăsat-o natura. Conceptul aduce, cumva, cu ce ne dorim să fie viitoarea arie protejată Brassovia.
Marka este principala zonă de petrecere a timpului liber a locuitorilor din Oslo, fiind vizitată mai ales în weekend. Drumețiile și plimbările cu bicicleta, caiacul sau schiurile sunt foarte populare în rândul locuitorilor și mai toate traseele turistice încep la mică distanță de capătul liniilor de transport în comun. De fapt, cele mai multe trasee se află la cel mult 30 de minute (cu transportul în comun) de centrul orașului.
Și chiar și așa, cu peste 500 de mii de vizitatori (localnici și turiști) în 2019, Marka adăpostește lupi, râși, castori, elani sau căprioare. O bună parte dintre vizitatori sunt elevi, pentru care Marka este o veritabliă școală în natură.
……………………………………………..
Orașele în care avem inițiative de protecție până acum și zonele naturale vizate:
#Arad cu malurile Mureșului
#Brașov cu Parcul Natural Brassovia
#Cluj cu Parcul Est
#SatuMare cu malurile Someșului
#PiatraNeamț cu muntele Cozla
#Bistrița cu Bistrița Ardeleană, livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și Pădurea Codrișor
#Iași cu Lacurile și Pădurea Ciric
#Oradea cu malurile Crișului Repede
#Timișoara cu Pădurea Verde, malurile Begăi și canalul Behela
#București, cu Pădurea Băneasa și zonele de pe râurile Dâmbovița și Colentina
–––––––
”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași și Asociația Ruralis, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Leichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #ActiveCitizens #EEAandNorwayGrants #NaturaLaUsaTa #ReteauaPentruNaturaUrbana