De ce nu trebuie să mai plantăm salcâmi? – Discuție cu peisagista Corina Trancă
august 3, 2022Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România, în vizită în Parcul Natural Văcărești
august 17, 2022Multă vreme, manualele de biologie conțineau și pasaje de genul “oaia ne dă lapte, carne și lână”. Cu riscul ca întrebarea să pară puțin cam cinică, oare “ce ne dă” Parcul Natural Văcărești?
De exemplu, ne oferă ocazia să observăm aproape 200 de specii de păsări de-a lungul anului, și pentru iubitorii de natură, acesta ar fi un motiv suficient pentru care Parcul Natural Văcărești trebuie iubit și protejat. Dar mai sunt și alte motive, cât se poate practice.
Într-o terminologie ceva mai specializată, aceste „motive” se numesc servicii ecosistemice, respectiv multitudinea de beneficii pe care parcul o oferă comunității și orașului, deoarece Văcăreștiul contribuie și la bunăstarea celor care nu au pus niciodată piciorul în parc.
Simplificând extrem de mult, serviciile ecosistemice sunt exact acel “ce ne dă” de la începutul textului. De exemplu, Parcul Natural Văcărești filtrează aerul cartierului mulțumită celor peste 5000 de arbori din 29 de specii, care înlătură în fiecare an din atmosferă peste 350 de tone de dioxid de carbon.
- Servicii de neprețuit
Și cum România (și nu numai) se confruntă cu o perioadă extrem de secetoasă, trebuie să știți că Parcul Natural Văcărești are o contribuție semnificativă în asigurarea ciclului natural al apei, în general foarte afectat în oraș de sigilarea spațiilor verzi cu beton și asfalt. Reintroducerea apei în ecosistem este un serviciu ecosistemic important, iar acest lucru se întâmplă tot mulțumită vegetației din parc. Arborii despre care vorbeam mai devreme, dar și solul, captează și reintroduc în ecosistem peste 39 de mii de tone de apă din precipitații.
Până acum am vorbit despre servicii ecosistemice cuantificabile. Dar liniștea, peisajele verzi, cântecul păsărilor, pe scurt, accesul la momente de recreere oferite de o plimbare în parc nu pot fi măsurate foarte exact. Poate și pentru că sunt de neprețuit.
- Fabrica din Văcărești
Din toate aceste motive și multe altele, Parcul Natural Văcăresti este o adevărată „Fabrică de viață” a orașului. Începem o serie de postări prin care vrem să explicăm serviciile ecosistemice oferite de parc, astfel încât să devenim mai conștienți de valoarea acestuia. Pentru moment, vă spunem că serviciile ecosistemice se încadrează în trei mari categorii: servicii de reglare, servicii de producție și servicii culturale.
Pornind de la realitatea oferită de parc, vom analiza cum funcționează „fabrica de viață”, cine sunt „lucrătorii” acesteia și care sunt principalele „produse”. Foarte important, vom analiza și cum putem menține „fabrica” funcțională având în vedere provocările cu care ne confruntăm: schimbarea climei și extinderea fenomenului de aridizare, extinderea orașului, acoperirea cu beton și asfalt a spațiilor permeabile, pierderea biodiversității, poluarea aerului, apei și solului sau înmulțirea speciilor invazive de plante și animale.
Voi care credeti ca sunt beneficiile cele mai importante pe care Parcul Natural Văcărești le oferă orașului?
………………….
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului