Observarea păsărilor

În parc sunt amenajate două poteci tematice dedicate biodiversității și istoricului locurilor.

Parcul Natural Văcărești oferă condiții foarte bune de hrănire, odihnă, adăpost sau cuibărire pentru peste 170 de specii de păsări, ceea ce îl face să fie cel mai bun loc de observare a păsărilor din București, conform Societății Ornitologice Române.

Trei foișoare ornitologice, un hide larg și două mini-hide-uri îți stau la dispoziție și sunt gata să intermedieze noua ta relație cu păsările. Ai nevoie de un binoclu, un determinator de păsări și de curiozitate. De ce vânturelul se lasă alungat adesea de ciori? Pescărașul albastru chiar pescuiește? Cum se numește pasărea aceea minusculă care se tupilează printre sălcii? Ce semnifică baletul stolurilor de grauri? Care este cel mai frumos cuib din parc? Unde dorm drepnelele negre? Sunt multe lucruri de aflat și de învățat de la păsări.

În migrația de primăvară sau cea de toamnă sunt șanse să vezi cele mai multe păsări. Însă, clima în schimbare deviază ritmurile naturale, astfel că surprize pot apărea în fiecare zi. Dimineața devreme, când păsările sunt foarte active, e și cel mai bun moment de mers la observat. De asemenea, vremea mai mohorâtă, cu ploaie ușoară, e foarte bună de observații. Insectele, hrana principală a multor păsări, zboară foarte aproape de sol sau de suprafața apei, la fel și păsările care le vânează.

Pe lacurile din parc pot fi văzute frecvent: rațe mari, rațe cu cap castaniu, rațe roșii, rațe cârâitoare, lebede, corcodei mari și mici, cormorani mari și mici, pescăruși cu picioare galbene, pescăruși râzători, lișițe, egrete, găinușe de baltă etc.

Prin zăvoaiele de sălcii: silvii, pitulici, codroși, granguri, pițigoi, cuci, măcălendri, sticleți și câte și mai câte.

Prin stufărișurile compacte: grelușei, lăcari sau păsări de pradă, precum eretele de stuf și multe altele.

Aici vei regăsi lista păsărilor observate până acum în parc.

Dacă în ieșirile tale de birdwatching ai observat o pasăre care nu e pe listă, dă-ne de veste aici: vlad@parcnaturalvacaresti.ro.

Spor la observații!