
Din șantier abandonat, în pajiște cu flori sălbatice
iunie 19, 2025
Pădurea Băneasa: în pericol de a nu deveni arie naturală protejată
Pădurea Băneasa riscă să nu fie pusă pe ordinea de zi în ședința Consiliului General al Municipiului București din 15 iulie pentru a deveni arie naturală protejată. Pierdem astfel șansa de a ne bucura pe termen lung de cel mai mare spațiu verde al Capitalei.
Demersul, susținut de Asociația Parcul Natural Văcărești și de societatea civilă, se confruntă cu un blocaj politic în CGMB și cu tentative de manipulare a opiniei publice pentru a masca adevăratele mize: deschiderea drumului forestier pentru acces auto dinspre strada Padina către cartierul Greenfield – mii de mașini care vor traversa zilnic pădurea.
Zilele trecute a fost lansată și promovată o petiție care induce în eroare și încearcă să blocheze declararea ariei naturale protejate. Argumentele expuse în textul petiției sunt false, iar tonul demersului e menit să manipuleze.
Noi nu vom semna petiția și nu recomandăm promovarea ei. Mai mult, considerăm că este o încercare rușinoasă de manipulare a opiniei publice, care îi ajută pe cei care doresc să circule cu mașina prin pădure dinspre strada Padina către cartierul Greenfield.
Transferul Pădurii Băneasa de la Romsilva către autoritatea publică locală nu va afecta echilibrul ecologic al zonei, în opinia noastră. Iată argumentele noastre:
1. Pădurea rămâne tot pădure, indiferent de administrator, fiind parte din Fondul Forestier Național
Proiectul nu prevede schimbarea regimului juridic al terenului, ci doar a regimului administrativ. Serviciile de întreținere vor fi prestate tot de ocoalele silvice, dar deciziile privind administrarea domeniului public din Sectorul 1 al Pădurii Băneasa vor aparține PS1.
2. Credem că patrimoniul natural al orașului trebuie administrat de autoritatea publică locală
Romsilva a dat semnale, în repetate rânduri, că nu acționează în favoarea conservării Pădurii Băneasa. Ținând cont de încercările repetate ale Direcției Silvice Ilfov de a deschide drumuri forestiere prin pădure pentru automobile, schimbarea administratorului e vitală pentru integritatea pădurii și protecția animalelor care o numesc casă. Despre complicitatea Romsilva pentru deschiderea drumului forestier din Băneasa puteți afla din scrisoarea deschisă semnată de peste 30 de ONG-uri și declarațiile lui Mircea Fechet, fostul Ministru al Mediului, care s-a opus public demersului.

3. Societatea civilă este implicată în protejarea Pădurii Băneasa de la început
În ianuarie 2025, Primăria Sectorului 1 a cerut în administrare domeniul public al Pădurii Băneasa pentru a o declara Arie Naturală Protejată de Interes Local. Demersul propus inițial de PS1 prevedea amenajarea Pădurii Băneasa ca parc, dar a fost modificat după implicarea societății civile prin Asociația Parcul Natural Văcărești, Platforma Civică „Împreună pentru #CenturaVerde”, Rețeaua pentru Natură Urbană, Salvați Codrii Vlăsiei/Prima Evadare, Fundația Eco-Civica.
În hotărârea adoptată unanim de Consiliul Local al Sectorului 1 au fost introduse condiții și obligații pentru realizarea transferului (punctele 1-4, art. 4) care interzic concesionarea sau schimbarea destinației pădurii, amenajările invazive și circulația publică pe drumurile forestiere. Aceste prevederi îi încurcă pe cei care luptă din umbră pentru deschiderea drumului forestier dinspre strada Padina către cartierul Greenfield.
4. Am finalizat Studiul de Fundamentare Științifică pentru Pădurea Băneasa – Arie Naturală Protejată de Interes Local
Asociația Parcul Natural Văcărești desfășoară acțiuni de monitorizare a biodiversității din zonă, tururi ghidate și ateliere de explorare. Unul dintre obiectivele majore ale APNV este protejarea Pădurii Băneasa și integrarea ei în circuitul ariilor naturale din București, alături de Parcul Natural Văcărești, Pajiștea Petricani, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii.
5. Toate forțele politice ar trebui să susțină instituirea regimului de protecție a naturii pentru Pădurea Băneasa, așa cum s-a întâmplat deja în Consiliul Local al Sectorului 1 și în Comisia de Ecologie din Consiliul General
Doar așa putem asigura un viitor celui mai mare spațiu verde, una dintre ultimele rămășițe ale Codrilor Vlăsiei, care acopereau cândva întreg sudul României.