12 lucruri de făcut prin natura urbană în 2025*
ianuarie 10, 2025Pădurea Băneasa, la un pas de a deveni următoarea arie naturală protejată a Bucureștiului
Decizie importantă pentru protejarea Pădurii Băneasa: Consiliul Local al Sectorului 1 cere Consiliului General al Municipiului București și Guvernului României să încuviințeze transferul celor aproximativ 331 de hectare în patrimoniul Capitalei și să permită administrarea acestora de către Primăria Sectorului 1, cu scopul de a desemna o arie naturală protejată.
Astăzi, 30 ianuarie 2025, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat în unanimitate proiectul de hotărâre care prevede preluarea în administrare a Pădurii Băneasa, cu scopul de a o desemna arie naturală protejată de interes local. Este un pas important pentru protejarea acestui colț verde al Bucureștiului și pentru asigurarea unei gestionări sustenabile pe termen lung.
Astfel, cele aproximativ 331 de hectare din Pădurea Băneasa, care fac parte din domeniul public al Statului Român din Sectorul 1, ar putea deveni parte din patrimoniul Capitalei. Următorul pas pentru a putea finaliza transferul și a implementa măsurile necesare protecției zonei este validarea deciziei de către Consiliul General al Municipiului București și Guvernul României.
Investițiile pentru amenajare agreate cu Primăria Sectorului 1 vor fi minim invazive, gândite pentru a permite oamenilor să se bucure de natură fără a afecta ecosistemul. Printre acestea se numără trasee marcate, poteci tematice, locuri de popas și observatoare, toate realizate din materiale naturale, care se vor integra armonios în peisajul pădurii.
Un alt aspect important agreat cu Primăria Sectorului 1 este că drumurile forestiere nu vor fi deschise circulației publice, iar toate investițiile de infrastructură, cum ar fi centrele de informare și vizitare, toaletele, parcările și aleile, vor fi amplasate doar în apropierea pădurii, astfel încât să nu afecteze arborii și viața sălbatică.
Primăria Sectorului 1 a consimțit să declare zona drept arie naturală protejată de interes local, imediat ce va fi preluată în administrare. Pentru a susține acest demers, Asociația Parcul Natural Văcărești realizează un studiu științific de fundamentare și derulează programe de cercetare și documentare a zonei, advocacy și negociere în scopul protejării Pădurii Băneasa.
Pentru grupul de lucru format alături de Prima Evadare/NoMad, Rețeaua pentru Natură Urbană, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” și Fundația Eco-Civica, această inițiativă este doar un prim pas pentru ocrotirea Pădurii Băneasa.
Obiectivul final este de a crea un plan de management unitar, cu măsuri de protecție și infrastructură de vizitare pentru toate cele peste 1200 de hectare care alcătuiesc Pădurea Băneasa și de a conecta prin coridoare ecologice corpurile de pădure care fac parte din Centura Verde București-Ilfov.