SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND PLANUL DE MANAGEMENT AL PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI
noiembrie 15, 2024Cum ocrotim natura din Pădurea Băneasa?
noiembrie 27, 2024Luni, 18 noiembrie, Asociația Parcul Natural Văcărești a amenajat o mică pajiște dedicate polenizatorilor, după ce tot aici a instalat, în urmă cu două luni, căsuţe pentru păsări cântătoare, hoteluri de insecte pentru albinele solitare şi refugii pentru lilieci.
Prietenia cu Biserica Anglicană s-a legat în septembrie 2024, când la invitația comunității bisericii, Asociația Parcul Natural Văcărești a contribuit cu soluții pentru a ajuta necuvântătoarele din zonă, instalând căsuțe artificiale pentru păsări cântătoare, hoteluri de insecte pentru albinele solitare și refugii pentru lilieci.
Cu gândul la acest peisaj vesel cu flori multicolore, fluturi și albine, imprimat în miniatură pe o cană cu ceai cald, așa și-au început săptămâna reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești, la doar câțiva pași de aglomerația de pe bulevardul Magheru, pe strada Pictor Arthur Verona, în grădinița Bisericii Anglicane.
Reprezentanții asociației au început prin a curăța și igieniza spațiul, au săpat, greblat și nivelat pământul bătătorit de vreme, completând cu un strat nou de pământ prin de nutrienți, în care au sădit un mix de semințe.
Aceste semințe provin din pajiști tradiționale din Transilvania, diinf vorba de specii autohtone, bogate în nectar. Din ele vor răsări la primăvară diferite specii de plante erbacee, perene și anuale, spre bucuria insectelor polenizatoare, dar și spre încântarea bucureștenilor.
Urmează să fie instalate cuiburi de lăstuni, dar și panouri de informare pentru ca publicul să înțeleagă importanța unor astfel de demersuri.
„Ne-am gândit că o pajişte meliferă dedicată fluturilor şi albinelor va fi un ambasador interesant al lucrărilor de conservare şi protecţie pe care le facem în alte zone ale oraşului, ideea fiind că e o zonă circulată, un spaţiu verde care arată şi un alt mod de administrare a terenului. Nu trebuie să fie peste tot doar gazon, nu trebuie să fie totul chimizat. În acelaşi timp, niciun spaţiu nu este prea mic pentru a contribui la eforturile de conservare, fie printr-o modalitate directă - hotelurile de insecte care vor fi pline la primăvară - fie prin simplă prezenţă a artefactului instalat, care generează discuţii: 'Dar cine mai trăieşte pe lângă noi?', 'Dar de ce e bine să îi ajutăm?', 'Nici nu ştiam că sunt lilieci în oraş...', 'Dar fluturii chiar au nevoie de flori de pajişte? Nu pot să trăiască pe gazon sau iederă canadiană?' Şi în felul acesta oamenii care vin la biserică o să exporte ideile către curţile lor, către şcolile lor, către curţile instituţiilor unde lucrează", a declarat colegul nostru, Vlad Cioflec, biolog în cadrul Asociației Parcul Natural Văcărești.
„Vorbim de albine solitare, care nu sunt agresive, nu înţeapă, pentru că nu formează roiuri. Practic, această multitudine de insecte solitare sunt cele care polenizează florile, nu doar din curtea bisericii, ci şi cele din parcuri, precum şi plantele cultivate pentru hrana proprie în grădini. Fluturii nu sunt doar foarte frumoşi, dar sunt principalii ambasadori ai biodiversităţii, atunci când vorbim de educaţia noii generaţii de mici naturalişti; mă refer la clasele primare sau la grădiniţă. E important ca cei mici să aibă măcar fluturi în jurul lor, pentru ca atunci când o să audă despre declinul biodiversităţii şi despre protecţie să înţeleagă ce e biodiversitatea. Iar fluturele frumos, delicat, colorat e liantul perfect între copil şi eforturile de conservare, pentru că toată lumea îşi doreşte fluturi şi flori colorate în jur", a mai adăugat Vlad.
Astfel de practici, care să încurajeze biodiversitatea, au fost testate şi validate deja în alte state. De exemplu, habitatele sunt în aşa fel proiectate încât să nu atragă specii care pot fi considerate problematice. De asemenea, pajiştile urbane sunt mai avantajoase din punct de vedere economic şi al impactului asupra mediului. Totodată, astfel de colţuri de natură au un efect relaxant asupra oamenilor obişnuiţi cu ritmul alert al oraşului.