primul parc natural urban
Parcul Natural Văcărești a fost înființat prin HG nr. 349/11.05.2016. Este primul parc natural* urban din România, situat la 5 km de centrul capitalei, și cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață de 183 de hectare.
*Un parc natural este o ”arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului și recreere” (corespunzătoare categoriei V UICN – ”peisaj protejat”.
Asociația Parcul Natural Văcărești a inițiat înființarea parcului și l-a administrat pînă în 2018, când ONG-urile au fost eliminate din administrarea ariilor naturale protejate.
Administratorul actual al PNV este Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
biodiversitatea
1
beneficiile parcului natural văcărești
Dacă privim Parcul Natural Văcărești dintr-un avion, culorile verde și albastru predomină. Tot acest mozaic impresionant de culori și esențe oferă multe beneficii comunității orașului.
2
regulamentul parcului natural văcărești
Regulamentul Parcului Natural Văcărești a fost avizat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobare în iulie 2020.
3
obiective de management pentru delta văcărești
Planul de management va detalia măsurile de protecție și conservare și activitățile care se pot desfășura în parc, în funcție de zonarea internă și obiectivele de management.
istoria parcului natural văcărești
ISTORICUL ZONEI
Înainte de 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bîrzești, Săvinești.