Plimbări pe jos și cu bicicleta

În parc sunt amenajate două poteci tematice dedicate biodiversității și istoricului locurilor.

Poteca biodiversității urbane

Poteca biodiversității urbane măsoară aproximativ 2,5 km și străbate principalele zone naturale ale parcului: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de câmp, zone de tufăriș. Este un traseu circuit care pornește de la intrarea din Str. Glădiței (Asmita Gardens), continuă până la intersecția cu fosta stradă Lunca Bârzești, unde face dreapta. Imediat în față, înspre est, se vede un foișor de observare din lemn, care oferă perspectiva celor mai întinse lacuri din parc. Poteca continuă pe lângă un izvor care țâșnește de sub o placă de beton și lasă în dreapta punctul de informare amenajat în căsuța rangerilor și un alt foișor ornitologic. Mai departe, face dreapta printr-un crâng de sălcii și plopi și continuă tot înainte înspre nord-vest, pe Poteca Povestei, traversând mai multe zone de stufăriș. De aici, se poate urma poteca de pe coama digului sau se poate face dreapta, printr-o zonă de pajiște, până la intersecția cu fosta stradă a Glădiței, în apropierea punctului de plecare.

De pe panourile instalate de-a lungul potecii aflăm informații despre: păsările de zăvoi, viața acvatică, păsările de apă, herpetofaună, mamifere, arbori și despre una dintre speciile emblematice ale parcului: vidra.


traseul pe vale


Traseul Pe Vale pornește de la intrarea dinspre sud a parcului, de pe Str. Săvinești și continuă înspre est, traversând o zonă pe pajiște, care în trecut a fost puternic afectată de depozitarea ilegală a deșeurilor, mai ales a celor provenite din construcții și demolări. Înainte de 1989, aici erau grădini de zarzavaturi, îngrijite de locuitorii blocurilor din zonă (predecesoarele grădinilor urbane comunitare).

Numele ”pe vale” a fost dat tot de aceștia. În prezent, poteca este marcată cu panouri informative colorate care povestesc de un broscodrom, despre lilieci și despre grădina sălbatică dintre bălți, unde este amenajat și un hotel de insecte.

Tot aici se găsește un reptilariu, un loc în care simpaticele șopârle se soresc, adică socializează la soare, sau se hrănesc. Umblați tiptil pe lîngă reptilariu, să nu le deranjați!

traseul pe DIG


Traseul de pe dig este abordabil pe orice vreme și oferă priveliștea grozavă a parcului în orice punct al său. Există două zone de belvedere integrate, adică cele două debarcadere care au fost construite odată cu digul amenajării hidrotehnice. Traseul măsoară 5,3 km.

Atenție! În afară de aceste trasee, există mai multe poteci secundare care se ramifică din potecile principale. Datorită obstacolelor existente (cămine și blocuri din beton rămase din fosta amenajare hidrotehnică) și sensibilității unora dintre zonele traversate (zone de cuibărit pentru păsările de apă, habitat pentru specii rare de floră), pe aceste poteci circulația este închisă. Prin urmare, până la amenajarea, marcarea și deschiderea altor poteci, facem apel către vizitatori să rămână pe traseele de vizitare marcate ca atare pe harta parcului.

Toate aceste trasee se pot parcurge și cu bicicleta, cu viteză redusă însă și cu atenție la ceilalți participanți veniți să admire spectacolul naturii, precum și la micile viețuitoare care pot oricând să traverseze potecile. Pentru vizitatorii pe biciclete, aceste trasee sunt prevăzute cu rampe de acces dinspre complexul Asmita Gardens și Str. Săvinești, și cu podețe din lemn care traversează zonele inundabile.