”Călătorie în stup” este un proiect prin care ne propunem să atragem atenția asupra valorii inestimabile pe care o au polenizatorii pentru oameni și mediu. Este un proiect de promovare a apiculturii în spațiul urban, cu componentă de cercetare, educativă și socială, în care sunt implicați entomologi, apicultori, artiști și cadre didactice din diferite școli din București. Ne dorim să oferim copiilor posibilitatea de a explora lumea singurelor insecte care produc hrană pentru oameni și să promovăm rolul PNV în susținerea unei populații sănătoase de polenizatori.
Polenizarea este extrem de importantă pentru supraviețuirea omului și a mediului. Insectele polenizatoare sunt însă în declin alarmant. Pentru a contribui la protejarea și menținerea unor populații sănătoase de polenizatori, multe orașe din întreaga lume dezvoltă inițiative pentru reconstituirea habitatelor acestora.
Prin ”Călătorie în stup” ne propunem să atragem atenția asupra valorii extraordinare pe care o au polenizatorii pentru oameni și mediu și să contribuim la creșterea nivelului de informare a publicului cu privire la rolul PNV în susținerea polenizatorilor în oraș.
Este, în același timp, un proiect de promovare a apiculturii în spațiul urban, cu componentă de cercetare, educativă și socială, în care sunt implicați entomologi, apicultori, artiști și cadre didactice din diferite școli din București. Ne dorim să oferim copiilor posibilitatea de a explora lumea singurelor insecte care produc hrană pentru oameni și să promovăm rolul Parcului Natural Văcărești în susținerea unei populații sănătoase de polenizatori.
Pentru realizarea acestor obiective am organizat:
- acțiuni regulate de monitorizare a insectelor din parc, în urma cărora a rezultat primul studiu sistematic al insectelor terestre din PNV. Inventarul entomologic al PNV cuprinde 135 specii, din care 51 sunt protejate la nivel european sau mondial. Aproximativ 70% dintre speciile inventariate sunt polenizatoare. Două planșe cu fotografii ale insectelor polenizatoare din PNV pot fi vizualizate aici și aici.
- tururi tematice de informare asupra rolului și importanței insectelor polenizatoare, de care au beneficiat aproximativ 250 de copii din diferite grădinițe și școli din București.
- ateliere de apicultură pentru copii. Aproximativ 120 de copii au aflat de la Dragoș Neagoe, artist și apicultor profesionist, ce este polenizarea și care este rolul albinelor, și au pipăit, mirosit și gustat din produsele stupului: miere, fagure, polen, propolis. Stupul demonstrativ a fost foarte multe apreciat de copii, întrucît au putut observa pe viu și îndeaproape albinele.
- întîlniri cu apicultorii;
- un mic tîrg de apicultură urbană, care a fost vizitat de aproximativ 300 de persoane. Apicultorii au oferit, pe lîngă produsele delicioase culese cu grijă și drag din stup, explicații și răspunsuri întrebărilor vizitatorilor pasionați.
- o campanie de promovare a apiculturii urbane. Din dorința de a familiariza copiii cu rolul deosebit de important pe care îl au albinele, chiar și în orașe, am realizat broșura-poveste ”Călătorie în stup”, care poate fi descărcată de aici.
- un apel la protejarea insectelor polenizatoare promovat printr-un clip-reclamă, care poate fi vizionat aici.
Acest proiect este posibil cu ajutorul Lidl Romania prin programul