Parcul Natural Văcărești, servicii ecosistemice pentru comunitate.
Spațiile verzi urbane oferă numeroase servicii ecosistemice comunității: aer curat și proaspăt, reglarea temparaturilor ridicate pe timp de vară, echilibrarea circulației curenților de aer, atenuarea precipitațiilor, spații de recreere sănătoasă. Parcul Natural Văcărești este un bun exemplu de spațiu verde care pe lângă beneficiile, datorită caracterului natural și biodiversității, oferă și spații tematice pentru educație, informare și conștientizare cu privire la importanța naturii în orașe.
În cadrul proiectului Green City`s Lab ne propunem să evaluăm contribuția Parcului Natural Văcărești la bunăstarea comunității locale și a orașului. Începând din octombrie 2019, timp de 12 luni adunăm date despre arbori, apă, biodiversitate și oameni. Le adunăm pe toate patru și construim un profil nou al parcului, acela de laborator verde al orașului.
Etapele proiectului:
1. Evaluarea principalelor structuri de vegetație și realizarea hărților de peisaj.
2. Inventarierea tuturor arborilor parcului și măsurarea capacității acestora de a oferi servicii ecosistemice: sechestrarea carbonului, fixarea particulelor poluante. Transformăm aceste servicii în beneficii financiare, folosindu-ne de tehnologie (utilizăm aplicația treeplotter.com).
3. Vorbim cu oamenii care vin în parc și cu vecinii care locuiesc în zonă. Transformăm sentimentele lor față de parc în servicii culturale și le adăugăm pe hartă.
4. Comunicăm publicului larg contribuția parcului la bună-starea orașului.
5. Construim Planul de Magament al parcului pe baza rezultatelor proiectului.
Proiectul #GreenCityLab este finanţat de OMV Petrom prin programul RO SMART in Tara lui Andrei.Daca vrei să afli mai multe detalii legate de proiect sau vrei să fii voluntar în cadrul proiectului, scrie-ne la dan@parcnaturalvacaresti.ro
#naturalausataProiectul a fost implementat cu sprijinul