natalie
Dezvoltarea și promovarea soluțiilor bazate pe natură pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice
NATALIE este un proiect de cercetare finanțat prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. A demarat în septembrie 2023, iar Asociația Parcul Natural Văcărești este unul dintre partenerii proiectului, alături de Primăria Sectorului 4 și Business Development Group – parteneri care reprezintă echipa română în cadrul consorțiului internațional.
Alături de aceștia, proiectul aduce împreună alte 40 de instituții din întreaga Europă cu scopul de a propune, testa, implementa și monitoriza soluții bazate pe natură pentru atenuarea schimbărilor climatice. Proiectul este coordonat de Office International D’Leau (Franța) și are 8 studii de caz printre care și zona din sectorul 4 al Municipiului București pe care se întinde Parcul Natural Văcărești și Parcul Lumea Copiilor.
Concret, pentru că vorbim despre o zonă deosebit de interesantă a Bucureștiului, respectiv o zonă umedă – arie naturală protejată, dar și o zonă care se inundă aproape în fiecare vară – Bulevardul Tineretului, în proximitatea parcului Lumea Copiilor, NATALIE va permite cercetarea și dezvoltarea de soluții pentru captarea și refolosire apei de ploaie într-un mod sustenabil care să conducă la:
1. condiții mai bune de conservare pentru speciile și habitatele din Parcul Natural Văcărești și din proximitate.
2. rezolvarea unor probleme civile care dau bătăi de cap autorităților dar și investitorilor privați.
Astfel, apa în exces care se adună în perioadele de ploi abundente poate fi captată, menținută și refolosită. Aceasta va conduce la economisirea resurselor cheltuite pentru evacuarea ei dar și la rezolvarea problemelor determinate de fenomenul de aridizare, fenomen observat în ultimii ani în Parcul Natural Văcărești. Refacerea rețelelor de bălți temporare ale parcului, pierdute în ultimii ani, este posibilă. Apa de ploaie poate fi o soluție în acest sens.
Soluțiile verzi bazate pe natură (nature based solution) sunt acțiuni inspirate, sprijinite sau copiate din natură cu scopul de a aborda și rezolva provocările societății în care trăim și de a oferi beneficii comunităților umane și biodiversității. Un exemplu de soluție verde inspirată de natură este crearea coridoarelor verzi în orașe, sub formă de arbori și arbuști, care vor ajuta la reglarea curenților de aer, reglarea calității aerului și la atenuarea zgomotelor. Un alt exemplu este amenajarea unor zone de infrastructură sustenabilă pentru tratarea apelor pluviale prin intermediul „grădinilor de ploaie – rain gardens”, zone care să poate prelua, menține și folosi apa de ploaie în exces. Soluțiile verzi au un impact major la nivel local. De aceea sunt gândite și realizate în parteneriat (co-creation), prin implicarea tuturor factorilor interesați – instituții publice, unități de cercetare și învățământ, companii private, organizații neguvernamentale, comunități și grupuri civice.
Proiectul NATALIE, pe lângă susținerea dezvoltării soluțiilor verzi, va oferi condiții pentru cercetarea impactului acestora, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, va crea oportunități de dezvoltare sustenabilă la nivelul societății prin încurajarea investițiilor private și va permite promovarea noilor concepte în rândul comunității.
Proiectul NATALIE se întinde pe o perioadă de cinci ani.
Pentru mai multe detalii despre proiect și desfășurarea lui în România, puteți contacta coordonatorul proiectului: Dan Bărbulescu, dan@parcnaturalvacaresti.ro.