Asociația Parcul Natural Văcărești și-a propus să “exporte” ideea care a stat la baza înființării Parcului Natural Văcărești. Astfel că din anul 2021, am început să cartăm zonele cu potențial natural din interiorul orașului. Una dintre acestea este, fără doar și poate, salba de lacuri de pe Colentina, râul uitat al capitalei, afluent al Dâmboviței. Râul Colentina a fost sistematizat și tranformat într-o salbă de lacuri, nu mai puțin de 10 aflate pe teritoriul Bucureștiului.
Unul dintre ele este Lacul Tei, iar în zona dinspre Șoseaua Petricani, natura a recucerit o porțiune de lac de aproximativ 9 hectare și o zonă de pajiște sălbatică, pe care, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat tot felul de plante. Dată fiind apropierea de Șoseaua Petricani, i-am spus tot așa:
Pajistea Petricani.
Fauna este foarte bine reprezentată, de la specii de păsări de apă (stârci, egrete mici, cormorani, rațe, găinușe de baltă, lișite), până la păsări de zăvoi (pițigoi, mierle, măcălendri) sau păsări de noapte (ciufi de pădure, cucuvele). Mai multe specii de mamifere vin la Petricani și se hrănesc sau chiar și-au construit vizuina (vidră, vulpe, nevastuică, liliac, cârtiță, chițcan).
În anul 2022, Asociația Parcul Natural Văcărești a început proiectul Natura dintre Blocuri, cu scopul de a dezvolta activități menite să protejeze zona. În primul rând, Pajiștea Petricani are nevoie de protecție și de curățenie. Ne propunem sa conlucrăm pentru a putea face acest loc mai accesibil și mai curat, și pentru ca speciile și habitatele de aici să aibă condiții bune de conservare. Desigur, un statut de protecție naturală este foarte important, astfel că lucrăm alături de partenerii noștri pentru a obține protecția legală a zonei.
Activitățile principale sunt:
- Traseu de vizitare și zone de informare;
- Întâlniri cu comunitatea și organizarea de evenimente de educație, informare și conștientizare;
- Activități de reconstrucție ecologică (tăierea stufului, igienizări, extragerea speciilor de plante invazive sau plantări).
Proiectul Natura dintre Blocuri este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda sprijinită și de FAN Courier.
Dacă vrei să susții proiectele noastre, află mai multe detalii aici.