15 noi arii naturale urbane pentru România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești
Ne-am propus ca în următorii doi ani, alături de organizațiile partenere, să mobilizăm comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului.
Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane este un proiect pentru oameni și natură, construit în jurul nevoii de implicare și mobilizare civică pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașe prin protejarea și conservarea biodiversității urbane.
Scopul proiectului este protejarea naturii urbane chiar prin activarea și implicarea beneficiarilor proiectului, cetățenii orașelor mari, în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.
”Avem nevoie de sprijinul și încăpățânarea fiecărui cetățean pentru a cere autorităților locale și centrale ca zonele urbane sufocate ale României să facă și ele tranziția la orașe verzi europene” - Elena Calistru, președintele Funky Citizens, organizație parteneră.
De ce avem nevoie de arii naturale în orașe?
Peste 50% dintre români trăiesc în mediul urban iar suprafața orașelor s-a dublat în ultimii 25 de ani în România.
Din cauza extinderii haotice lipsite de strategii de sustenabilitate care să protejeze zonele naturale, orașele din România sunt printre cele mai vulnerabile ecosisteme în fața schimbărilor climatice. Același motiv face ca accesul la natură al persoanelor cu posibilități reduse de mobilitate să fie dificil sau chiar imposibil. Suprafețele întinse de beton și elemente non-organice favorizează apariția fenomenului numit ”insulă de căldură”, fapt ce poate transforma marile aglomerări urbane în zone tot mai dificil de locuit, în lipsa spațiilor naturale cât mai diverse din punct de vedere ecologic.
În ultimii ani, calitatea vieții în orașele noastre se degradează. Conform Raportului de țară din 2020 al Comisiei Europene[1], aprox. 20% din populația urbană este expusă la poluare atmosferică prin particule (PM 2,5) și la zgomot peste limitele acceptabile. Accesul pe jos în zone naturale este adesea extrem de limitat din cauza lipsei sau a întreținerii defectuoase a acestor zone ori din cauza distribuției inegale pe teritoriul orașului[2]. În orașe aproape 2 ani de viață sănătoasă sunt pierduți din cauza poluării aerului[3] iar rata obezității este în creștere. Zgomotul și poluarea luminoasă afectează sănătatea fizică, mentală și emoțională.
Ariile naturale urbane sunt soluții care răspund acestor probleme.
Exemple de arii naturale urbane există peste tot în Europa și în lume. Berlin are peste 5% din suprafață în arii naturale protejate. Londra a demarat un program de înverzire a orașului, prin care se protejează zonele naturale și se implementează soluții inspirate de natură pentru îmbunătățirea calității vieții. În Viena, orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume, conform Indexului Mercer[4], ariile naturale ocupă 30% din suprafața orașului. Reykjavík se ghidează după o strategie pentru biodiversitate urbană iar municipalitatea și-a asumat protecția și managementul zonelor naturale din oraș. Grenoble, capitala europeană verde, identifică și protejează zone de liniște, distribuite uniform în oraș, așa încît toți locuitorii orașului să le poată accesa mergînd pe jos distanțe scurte. Sofia protejează primul parc național al țării, care se întinde la periferia orașului. 10% din suprafața Belgradului constă în zone verzi.
Exemple bune sunt și la noi în țară: primăria Cluj Napoca a inițiat, la presiunea civică, un proiect de amenajare și protecție a Parcului Est iar Brașovul pregătește înființarea Parcului Natural Brassovia.
Alinierea României la standardele Uniunii Europene
Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe. Ariile naturale integrează elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice.
Pentru a ne asigura că proiectul va putea fi implementat cu bine la nivel local, organizația noastră a încheiat parteneriate cu patru organizații neguvernamentale cu experiență și rezultate recunoscute la nivel național și internațional:
- SOS Cluj – inițiatoarea campaniilor SOS Parcul Est, care s-a soldat cu un proiect de amenajare și protecție a Parcului Est din Cluj Napoca, finanțat de municipalitate, și SOS Someșul nostru, care angrenează acțiune și presiune publică pentru protejarea și valorificarea sustenabilă a malurilor Someșului pe o lungime de 30 km amonte și aval de oraș.
- Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare – fost custode al sitului Natura 2000 Rîul Tur (aprox. 20 500 ha), unde a implementat proiecte de conservare, informare și educație, inclusiv transfrontalier, finanțate din fonduri nerambursabile.
- Centrul de Ecologie Montană (CEM) – fundație cu experiență de peste 20 de ani în conservarea speciilor și habitatelor din zona Bran-Moieciu-Brașov, organizare de evenimente sportive cu impact redus asupra naturii, dezvoltare regională durabilă prin valorificarea patrimoniului natural și a tradițiilor locale.
- Funky Citizens – promotori ai responsabilității și răspunderii în spațiul public, cu multă experiență în campanii de advocacy și mobilizare a comunităților pentru o democrație participativă și transparentă.
Pe parcursul celor doi ani ne-am propus cooptarea mai multor organizații non-profit și grupuri de inițiativă active în sfera protecției mediului, a educației și a recreerii sănătoase, care să preia ștafeta pe plan local și să continue demersurile de înființare a ariilor naturale urbane.
Proiectul va fi implementat pe durata următorilor doi ani și are trei obiective:
- Până la finalul lui 2021, promovarea și susținerea proiectului de lege inițiat în 2019 pentru înființarea de arii naturale urbane, printr-o campanie de lobby si advocacy pentru aprobarea acestuia de către Parlament în sesiunile parlamentare din 2021
Activități principale:
- Planificarea campaniei de advocacy împreună cu partenerii de la Funky Citizens
- Desfășurarea campaniei, care presupune: întîlniri cu susținătorii proiectului de lege, inclusiv parlamentari, consultări publice, dialoguri deschise cu specialiști, evenimente transmise online.
- Crearea coaliției pentru arii protejate urbane și a rețelei naționale de arii protejate urbane, prin identificarea si evaluarea a 5 noi arii naturale urbane în București și a altor 10 arii naturale în 10 orașe mari din țară
Activități principale:
- Inițierea de parteneriate în orașele mari; partenerii care se vor alătura proiectului pot fi: organizații neguvernamentale sau grupuri de inițiativă, active sau puternic interesate să se implice în protejarea naturii
- Identificarea, împreună cu partenerii, a 15 arii naturale valoroase pentru biodiversitate și pentru oameni (5 în București și 10 în alte orașe mari, printre care: Cluj Napoca, Brașov, Satu Mare)
- Monitorizarea zonelor propuse pe parcursul unui an calendaristic
- Redactarea unui referat care detaliază toate rezultatele cercetărilor și include hărți ale zonelor
- Trimiterea referatelor către primării
- Mobilizare publică pentru susținerea adoptării ariilor naturale urbane și a asumării lor de către autorități prin planurile de urbanism
- Înființarea coaliției inițiatorilor și a rețelei naționale de arii naturale urbane
- Activarea cetățenilor printr-o campanie vastă de informare, conștientizare și participare la decizii publice privind natura din București și cele 10 orașe mari din țară.
Activități principale:
- Tururi ghidate în ariile naturale propuse pentru protecție
- Întîlniri public – factori de decizie (primari, consilieri)
- 15 evenimente educative dedicate publicului larg cu invitați din România și din alte țări, pe teme de protecția mediului, conservarea naturii, activare civică, voluntariat pentru natură, proiecte de succes cu implicare comunitară.
- Informare și promovare online prin: pagina web dedicată, podcast dedicat, social media
- Crearea școlii de mediu pentru jurnaliști
Pentru a face față cu succes provocărilor din proiect, organizația noastră va beneficia de reorganizarea și eficientizarea managementului resurselor umane și financiare prin două activități de dezvoltare organizațională, de asemenea incluse în proiect.
Alături de parteneri urmărim ca, la finalul proiectului, România să aibă o rețea națională de arii naturale urbane care să continue să crească organic prin implicarea activă a cetățenilor săi urbani, care vor fi devenit mai conștienți de puterea pe care o au, împreună, de a contribui consistent la îmbunătățirea vieții în orașele pe care le locuiesc.
Iată etapele proiectului desfășurate până acum:
Uite cum stă treaba cu natura orașelor partenere din rețea:
Oradea
Timișoara
Bistrița
Iași
Brașov
Piatra Neamț
Cluj
Satu Mare
Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane - Natura la ușa ta” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Asociația Funky Citizens și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde!
Conținutul acestui articol nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Pentru mai multe informații ne puteți scrie la contact@parcnaturalvacaresti.ro
[1] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european_semester_country-report-romania_ro.pdf-+
[2] https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/quality_of_life
[3] https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/
[4] https://mobilityexchange.mercer.com/Insights/quality-of-living-rankings