Vrem ca Bucureștiul să aibă o rețea verde-albastră; ca zonele verzi împreună cu luciul de apă să fie conectate prin culoare ecologice.
Cum ar fi să ai posibilitatea să străbați la pas orașul, din parc în parc, pe mal de râu, pe la umbra arborilor înconjurați de vegetație locală?
De la această idee de integrare a naturii în oraș și de facilitare a accesului la spații verzi de calitate pentru oameni am pornit atunci când am inițiat proaspătul proiect, Traversăm prin verde.
Ne-am propus să inițiem primii pasi pentru proiectarea unei conexiuni între zonele de vegetație dezvoltate de-a lungul râului Dâmbovița și Parcul Natural Văcărești.
Mai exact, analizăm vegetația și fauna din spațiile verzi aflate pe cursul râului Dâmbovița, între Văcărești și ieșirea din oraș (zona marcată pe hartă). Pe baza analizelor, propunem direcții generale de amenajare peisagistică a zonelor de pe malurile râului în acord cu vegetația locală.
Următorul pas este proiectarea unui culoar ecologic între colțul nord-vestic al Parcului Natural Văcărești și râul Dâmbovița în vederea conectării și mai bune a PNV cu zonele din exterior si a facilitării dispersiei speciilor, in special a amfibienilor și mamiferelor (vidră, bizam, nevăstuică).
Odată realizat studiul, alături de propunerile elaborate de specialiștii peisagiști din echipa noastră, aceste informații vor putea fi incluse în planul de management al parcului, lucru care le va aduce și mai aproape de etapa de implementare în teren.
Proiectul Traversăm prin verde se adresează unor necesități ce trebuie abordate urgent de administrația orașului:
- planificarea și implementarea de coridoare verzi între zonele cu potențial natural, pentru o infrastructură verde – albastră corespunzătoare, capabilă de funcții naturale active și de servicii ecosistemice maximizate.
- planificarea și amenajarea zonelor verzi din București în acord cu specificul biodiversității locale; în prezent majoritatea amenajărilor urbane din oraș fiind disfuncționale din punct de vedere ecologic.
Până în momentul de față colegii noștri, alături de voluntari, au realizat cercetările de teren și lucrează la centralizarea și interpretarea datelor, urmând să pregătească strategia de conexiune a parcului cu zonele verzi – albastre din exterior.
Proiectul este implementat de Asociația Parcul Natural Văcărești și susținut prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și finanțat de ING Bank.