Ce a adus nou 2024 pentru fauna Bucureștiului
decembrie 27, 2024În ultima zi din an, privim cu recunoștință și bucurie spre ceea ce a însemnat 2024 pentru noi.
O nouă arie naturală protejată în București
Pajiștea Petricani are aproape 6 hectare, s-a dezvoltat între lacurile Tei și Plumbuita, în sectorul 2 al Bucureștiului, iar peisajele mixte (pajiște, lac, pădure) ii oferă un caracter natural surprinzător, cu sute de specii de păsări, reptile, amfibieni, mamifere și fluturi de zi și de noapte. Pe baza studiului de fundamentare științifică elaborat de colegii noștri, în octombrie 2024, Consiliul Local Sector 2 a votat în unanimitate cererea de instituire a regimului de protecție pentru Pajiștea Petricani.
Evenimente de cunoaștere și explorare
Am organizat 13 activități de informare pentru natură la care au participat peste 300 de copii, părinți și profesori. Am explorat zonele naturale ale orașului și am povestit oamenilor despre animale, insecte polenizatoare, istoria locurilor naturale si contribuția lor la bunăstarea orașului.
Voluntariat și implicare
Am organizat șapte evenimente de voluntariat la care au participat peste 400 de voluntari pricepuți și iubitori de natură. În cadrul evenimentelor au fost plantați 2000 de puieți forestieri si 50 de arbori maturi pe aliniamentul stradal, de-a lungul Dâmboviței si lângă parcul natural Văcărești. Au fost sădite si îngrijite zone de pajiște urbană, au fost organizate igienizări si activități de reconstrucție ecologică.
Dezbateri și idei noi în parteneriat
Am organizat 4 dezbateri publice dedicate naturii si soluțiilor verzi bazate pe natura pentru atenuarea schimbărilor climatice la care au participat reprezentanți ai ONG-urilor, grupurilor civice, instituțiilor publice și companiilor. Împreună vrem să facem orașul mai prietenos cu natura si mai sănătos pentru oameni.
Monitorizare și inventariere
Am organizat trei acțiuni de citizens science în care, cu ajutorul voluntarilor, am identificat specii noi pentru fauna Bucureștiului. Am demarat o acțiune de monitorizare regulată, pe termen lung, pentru insecte, la Pajiștea Petricani.
Căsuțe și hrănitoare pentru necuvântătoare
Cu gândul la micile necuvântătoare în căutare de hrană sau adăpost, echipa Asociației Parcul Natural Văcărești a montat hrănitoare și cuiburi artificiale pentru păsări cântătoare, hoteluri de insecte destinate albinelor solitare și refugii pentru lilieci sau broscuțe.
Mulțumiri!
Se cuvine acum să mulțumim sponsorilor noștri din anul 2024, Platforma de mediu pentru București, program dezvoltat de Fundația Comunitară București și ING Bank, OMV Petrom, Comisia Europeană prin programul Horizon, OLX, Konica Minolta, Adrem, ADP România, Eplus Smart Energy. Mulțumim, de asemenea, donatorilor, voluntarilor și tuturor partenerilor care s-au angajat alături de noi pentru protejarea naturii urbane.
Pentru 2025 ne propunem proiecte cel puțin la fel de interesante, prin care să aducem natura mai aproape de comunitate și comunitatea orașului mai aproape de natură.
Vă mulțumim că sunteți alături de noi și vă invităm să ne urmăriți în continuare!
La mulți ani, prieteni dragi!