
Săptămâna studenților pentru natura urbană la București
mai 21, 2025
Sărbătorim Ziua Biodiversității pe Pajiștea Petricani
Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), Ambasada Franței și Institutul Francez din România au organizat o vizită în aria naturală protejată Pajiștea Petricani din Sectorul 2 al Capitalei, pentru a marca Ziua Internațională a Biodiversității (22 mai).
Situată în nordul Capitalei și acoperind o suprafață de șase hectare, Pajiștea Petricani este un veritabil sanctuar al biodiversității. Aceasta adăpostește 225 de specii de animale - dintre care 50 sunt protejate - precum și 88 de specii de plante, reprezentând un patrimoniu natural excepțional într-un mediu urban restrâns. De la documentarea științifică a zonei în 2021, APNV a depus eforturi pentru a o face accesibilă tuturor prin crearea de infrastructură de vizitare, panouri informative și ecologizare alături de sute de voluntari din comunitatea locală și din cea extinsă a iubitorilor de natură.



La vizită au participat Rareș Hopincă — Primarul Sectorului 2 — împreună cu aparatul de specialitate, Julien Chiappone-Lucchesi — Directorul Institutului Francez din România — alături de reprezentanți ai Ambasadei Franței și ai Institutului Francez din România, reprezentanți ai Direcției de Mediu și Direcției pentru Relația cu Mediul ONG din Primăria Municipiului București, reprezentanți ai ADIZMB, precum și elevi de la Colegiul Național Școala Centrală. Vizita, condusă de echipa APNV, a permis participanților să se familiarizeze cu diferitele specii rare care populează această zonă și să pună în lumină problemele legate de protejarea mediilor naturale în zonele urbane. Evenimentul s-a încheiat cu plantarea unui arbore din specia jugastru (Acer campestre) la înălțimea punctului de belvedere al Pajiștii Petricani, pentru a oferi umbră și protecție celor care se bucură de natura urbană și de priveliștea fermecătoare.



Cu o activitate de peste 10 ani, APNV este inițiatoarea și promotoarea primului parc natural urban din România — Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată în 2016. Între 2014 și 2021, asociația a implementat 25 de proiecte de conservare și educație ecologică, ajungând la peste 40.000 de beneficiari. Cu sprijinul cu autorităților publice și al partenerilor privați, asociația lucrează pentru protejarea, conservarea și renaturarea zonelor verzi, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții în oraș.
În prezent, APNV își continuă misiunea de a proteja ultimele zone naturale ale orașului: Pajiștea Petricani, Pădurea Băneasa, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței, la intrarea în Lacul Morii. Declararea acestor zone verzi ca arii naturale protejate ar aduce fiecărui locuitor al orașului 7 metri pătrați suplimentari de spațiu verde accesibil — un beneficiu esențial pentru sănătatea publică și calitatea vieții din București.



Aprobat deja în unanimitate de Consiliul Local al Sectorului 2 din București în toamna anului trecut, statutul de arie naturală protejată al Pajiștii Petricani așteaptă confirmarea printr-un vot în Consiliul General al Municipiului București. Pajiștea Petricani este foarte aproape de a deveni a doua arie naturală protejată din București, după Parcul Natural Văcărești — o bijuterie de natură sălbatică într-un oraș tot mai dornic de ecosisteme bogate în biodiversitate.
Demersul face parte din proiectul Rewilding Bucharest, susținut de Platforma de mediu pentru București, Fundația Comunitară București și ING Romania.
