Am lansat Coaliția pentru Natură Urbană!
august 30, 2021Ce mai fac vidrele din Văcărești?
octombrie 6, 2021Ediția I – septembrie 2021
Conservăm doar ceea de iubim, iubim doar ceea ce înțelegem și înțelegem doar ceea ce suntem învățați.
Baba Dioum, 1968
În drumul către conservarea naturii, suportul publicului larg este esențial și ne este clar faptul că îl putem clădi cu ajutorul jurnalismului de calitate, cel care prezintă oamenilor informație de primă mână.
Ne dorim ca temele de natură să capete tot mai mult teren (de calitate) în jurnalismul românesc, așa că ne-am propus să facilităm accesul jurnaliștilor pe teme de mediu la resurse relevante, specialiști diverși din domeniul mediului dar și ai jurnalismului, cu materiale și proiecte de succes.
În luna septembrie a lui 2021 echipa noastră (Asociația Parcul Natural Văcărești) a organizat prima ediție a Școlii de mediu pentru jurnaliști, un context de îmbogățire a informațiilor atât pentru jurnaliștii înscriși cât și pentru vorbitori, reprezentanții unor instituții și organizații relevante pentru acest subiect.
La școală au participat 20 de jurnaliști și creatori de conținut cu interes pentru zona de mediu, atât de nivel profesionist cât și jurnaliști aflați la început de drum sau în curs de specializare.
În curtea bisericii 44 de Izvoare
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile chiar în mijlocul naturii, la baza Parcului Național Buila Vânturarița, cu cazare la Hanul Vatra, unde am putut petrece cea mai mare parte a timpului în aer liber și am putut ieși pe teren în explorarea naturii și a unor exemple concrete de situații prezentate de specialiștii invitați.
În această primă ediție a Școlii am adus laolaltă jurnaliști de mediu, specialiști în conservarea naturii, advocacy și politici publice și politicieni care mișcă lucruri în domeniu: Silviu Chiriac (ACDB și APM Vrancea), Mihai Zotta (Fundația Conservation Carpathia), Paul Radu (Organized Crime & Corruption – Reporting Project – OCCRP – și RISE Project), Elena Calistru (Funky Citizens), Alexandra Bocșe (Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei de mediu a Senatului României), George Gârbacea (Inventarul Forestier Național, fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului), Octavian Berceanu (fost Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu).
Am discutat despre ariile naturale urbane, parcuri și geoparcuri, arii naturale protejate și conservarea biodiversității în România și în Europa, despre situația pădurilor, a urșilor și a faunei din România, despre balastiere și situația râurilor, despre importanța implicării comunităților locale și despre sprijinirea și dezvoltarea acestora prin valorificarea conservării patrimoniului natural, despre jurnalismul de investigație la noi și în lume, despre activare civică și colaborare cu autoritățile.
Dacă vrem ca natura să capete tot mai mult teren și o voce tot mai puternică în interiorul dar și în afara orașelor, jurnalismul de mediu ancorat în realitate este esențial, iar noi ne bucurăm că protecția naturii devine un subiect tot mai prezent în media și pe buzele oamenilor.
Vrem să vă lăsăm cu câteva păreri de final de la participanții la eveniment:
”Plec cu încredere de aici, că se întâmplă și multe lucruri bune în domeniul mediului!”
”Mi-a fost de mare ajutor întâlnirea cu experții, fără miză jurnalistică, pentru că înțeleg acum mai bine încotro ar trebui să merg.”
”O surpriza foarte plăcută să văd oameni din sfera politică atât de deschiși.”
”E o șansă pe care am așteptat-o de multă vreme, să pot sta de vorbă cu specialiști de mediu.”
”Plec de aici cu gândul de a scrie cel puțin 3 materiale pe subiect.”
Sunt doar câteva dintre spusele participanților la tabăra din weekend.
Au fost 3 zile pline cu informație de calitate iar, dacă ar fi să plecăm cu o concluzie principală de aici, este faptul că jurnalismul de mediu din România are mare nevoie să se conecteze îndeaproape cu specialiștii care lucrează aplicat în protecția naturii.
Vom continua organizarea anuală a acestei școli care vine în întâmpinarea nevoii de a promova atât problemele reale din domeniul mediului, investigații specifice dar și soluții și exemple de bune practici din alte țări și din România.
Ne bucurăm că am reușit să creăm un spațiu de întâlnire pentru jurnaliști, activiști, specialiști și politicieni, care au în comun pasiunea pentru munca lor și încrederea că, atunci când ne unim, avem mai multă forță să facem lucrurile bine și să protejăm ceea ce iubim.
Am fost inspirați în crearea acestei serii de evenimente de Dorica Dan, inițiatoarea proiectului de succes Școala de boli rare pentru jurnaliști.
Școala de Mediu pentru Jurnaliști face parte din Proiectul ”Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane”, proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Asociația Funky Citizens, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile
Lucrăm împreună pentru o Europă verde!
Găsești aici informații suplimentare despre proiect și ne poți scrie oricând la contact@parcnaturalvacaresti.ro.