Fabrica de viață a orașului: Invitație la alergare.
septembrie 28, 202223% dintre locuitorii orașelor nu sunt dispuși să folosească transportul în comun (indiferent de condiții), dar 90% vor reducerea poluării din orașe
octombrie 4, 2022Domnule Primar General,
Primăria Generală a Municipiului București, prin Administratia Parcului Natural Văcărești, a început monitorizarea faunei în parc, prin intermediul camerelor de mișcare. Este o inițiativa bună, menită să conștientizeze publicul larg față de prezența unor mamifere emblematice, așa cum este vidra, dar și a altor specii importante.
De când s-a înființat în 2014, Asociația Parcul Natural Văcărești documentează prezența faunei în parc. De-a lungul timpului, am învățat că simpla filmare și promovare a imaginilor nu este suficientă pentru protejarea speciilor din parc. Acestea au nevoie de condiții propice menite să asigurare echilibrul speciilor, difuziunea și legătura cu alte zone verzi-albastre din exterior. Din nefericire, Parcul Natural Văcărești este în momentul de față un sistem natural izolat din cauza arterelor rutiere care îl înconjoară. Totodată, acestea reprezintă un pericol evident pentru animalele sălbatice care traversează arterele rutiere respective.
Asociația Parcul Natural Văcărești a avut în ultimii ani mai multe inițiative menite să conecteze parcul cu exteriorul. Astfel, Asociația a început lucrul la perdelele verzi care înconjoară parcul, plantându-se peste 8000 de arbori, a intervenit în zona canalului deversor (Vitan) prin acțiuni de salvare a faunei prinse în bazinele de vizitare și a montat rampe care să permită deplasarea în siguranță a acestora.
Am solicitat în luna mai a acestui an Administrației Parcului Natural Văcărești intervenția de urgență în zona Splai, prin amplasarea de limitatoare de viteză, după ce am descoperit o vidră care prezenta urme de lovire, cel mai probabil provocate de impactul cu un autoturism. Din păcate, până acum n-am primit niciun răspuns.
Din nefericire, în ultimii 5 ani, este a treia vidră care moare lovită de mașinile care circulă pe arterele care înconjoară parcul.
În acest context, având în vedere pericolele prezentate mai sus dar și interesul dumneavoastră față de situația Parcului Natural Văcărești, vă solicităm luarea unor măsuri administrative care să cuprindă:
– amplasarea de panouri de informare si de indicatoare pentru reducerea vitezei pe arterele rutiere care mărginesc parcul.
– instalarea limitatoarelor de viteză pe artera care separă parcul de râul Dâmbovița.
– securizarea și salubrizarea canalului de sub dig care face legătura subterană cu Dâmbovița, în fapt, coridor de dispersie folosit de către mamiferele acvatice.
Vă mulțumim pentru interesul arătat parcului.
Cu respect,
Asociația Parcul Natural Văcărești.