Propunerile noastre pentru OUG privind regimul ariilor naturale protejate
februarie 17, 2023Oferim o bursă pentru un jurnalist de mediu
martie 10, 2023Aproape 12.000 de români au sunat la numărul de urgență 112 între anii 2015 și 2020 după ce au fost implicați în accidente rutiere în care fost lovite animale sălbatice precum urși, căpriori, vulpi, cerbi sau mistreți. Este unul dintre cele mai îngrijorătoare rezultate ale unui studiu realizat de cei de la ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, www.acdb.ro), publicat recent de Ecological Society of America. Dar atenție, vorbim despre numărul de accidente RAPORTATE și, la fel de important, studiul se referă la un număr limitat de specii!
De exemplu, vidrele lovite de mașini în zona Parcului Natural Văcărești nu intră în această statistică și trăgând linie, numărul real al accidentelor în care sunt implicate animale sălbatice ar putea fi considerabil mai mare.
Mihai Pop, specialist în carnivore mari și autor al studiului, ne-a explicat că pentru perioada 2015 – 2020, la nivel național, a numărat aproape 22.000 de apeluri la 112 ale celor care au intrat în contact cu animale sălbatice. Conform datelor analizate, în jur de 4.600 de apeluri au provenit din mediul urban.
“Am găsit 80 de apeluri cu oameni atacați de urși, dar și vreo 40 legate de mistreți. La șerpi (am pus toate speciile împreună, pentru că nici nu avem cum să le identificăm din informațiile pe care le avem), vorbim despre 300 de apeluri”, ne-a explicat Mihai Pop.
În ce privește urșii, studiul a arată că cele mai multe apeluri vin din Brașov și Valea Prahovei și crede Mihai Pop, e greșit să concluzionăm că urșii reprezintă un pericol peste tot. Studiul menționează că măsurile trebuie luate punctual, în funcție de specificul zonei. Citindu-l, veți afla că specia pentru care românii au sunat cel mai des la 112 este căpriorul, nu ursul. De multe ori, oamenii pur și simplu nu știu cum să reacționeze când văd un căprior la marginea orașului și au senzația că animalul este în pericol, chiar și când nu e cazul.
Studiul ACDB poate fi consultat aici.
În plus, puteți asculta interviul cu Mihai Pop pe site-ul Europa FM, la secțiunea dedicată emisiunii Misiunea Verde, realizată de Mona Nicolici.
Credit foto: Pixabay.