
Rangerii urbani plantează pe malul Dâmboviței
martie 31, 2025
Nu-i nicio păcăleală la mijloc! 1 Aprilie chiar este Ziua Mondială a Păsărilor. Și se pare că este și cea mai veche sărbătoare de mediu din istorie: Convenția Internațională pentru Protejarea Păsărilor a fost semnată pe 1 aprilie 1906.
📅 5 aprilie 2025 🕖 9:00-12:00
📍 Pajiștea Petricani (Aleea Ștrandul Tei, la ponton)
Știm că am zis că ne vedem pe 5 aprilie dis-de-dimineață să descoperim viața secretă a păsărilor de pe Pajiștea Petricani, însă asta doar fiindcă 1 aprilie pică într-o marți, iar sâmbătă aveți și voi mai mult timp liber. Chiar așa, cine se trezește sâmbăta cu noaptea-n cap? Cu siguranță pasionații de păsări, aceste ființe pe cât de stranii, pe atât de fabuloase.
Însă motivul principal pentru care avem o Zi Internațională a Păsărilor nu este numai fiindcă ne fascinează dintotdeauna sau că ne-au arătat ce înseamnă zborul și libertatea, ci fiindcă foarte multe specii de păsări se află în pericol de dispariție din pricina nesăbuinței oamenilor, care le distrug habitatele, le intoxică organismele și le otrăvesc hrana (în mare parte formată din insecte) cu substanțe extrem de dăunătoare.
Protejarea speciilor individuale nu este suficientă, e nevoie și de protejarea habitatelor în care trăiesc. Exact ceea ce facem noi în Parcul Natural Văcărești, pe Pajiștea Petricani și în alte zone naturale neglijate și temute de orășeni, țintite de diverși „dezvoltatori” imobiliari, dar care, chiar și așa, au devenit ultimele refugii de viață sălbatică din București.
Colegii noștri ornitologi au identificat până acum 89 de specii de păsări pe Pajiștea Petricani, dintre care nu mai puțin de 36 sunt amenințate cu dispariția sau prezintă interes conservativ deosebit: cormoranul mic (Microcarbo pygmaeus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), egreta mică (Egretta garzetta), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), corcodelul mare (Podeiceps cristatus), șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), vânturelul roșu (Falco tinunculus), chirighița cu obraz alb (Chlidonias hybrida), chira de baltă (Sterna hirundo), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciocănitoarea de grădini (Dendrocopos syriacus), codroșul de munte (Phoenicurus ochruros), grelușelul de stuf (Locustella luscinoides), sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio), grangurul (Oriolus oriolus), barza albă (Ciconia ciconia), pitulicea mică (Phylloscopus collybita), scatiul (Carduelis spinus), codobatura albă (Motacilla alba), codroșul de pădure (Phoenicurus phoenicurus), măcăleandrul (Erithacus rubecula), florintele (Chloris chloris), cucuveaua (Athene noctua), piciorongul (Himantopus himantopus), aușelul cu cap galben (Regulus regulus), botgrosul (Coccothraustes coccothraustes), capîntortura (Jynx torquilla), ghionoaia sură (Picus canus), ciușul (Otus scops), ghionoaia verde (Picus viridis), lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), șoimul călător (Falco peregrines), pescărașul albastru (Alcedo atthis), pițigoiul codat (Aegithalos caudatus), pescărușul sur mare (Larus delawerensis).
Lista completă de păsări pe care le putem întâlni de-a lungul anului pe Pajiștea Petricani poate fi consultată în Studiul de Fundamentare Științifică pe care Asociația Parcul Natural Văcărești l-a documentat și înmânat Primăriei Sectorului 2 și Primăriei Municipiului București pentru a solicita protejarea de urgență a acestui habitat rar, sănătos și biodivers din Capitală.
Fiecare comunitate, mai ales cele urbane, poate juca un rol semnificativ în protejarea păsărilor, fie ele migratoare sau sedentare, printr-o bună planificare și prin adoptarea unor practici pe placul păsărilor, cum ar fi întreținerea unor habitate sănătoase, hrănirea lor adecvată, reducerea poluării și a folosirii insecticidelor, oprirea defrișărilor, a toaletărilor abuzive, a betonării și gazonării compulsive, precum și prin prevenirea coliziunilor cu ferestrele de sticlă, cu clădiri sau obiecte construite – de multe ori ilegal sau fără vreo grijă pentru mediu. În loc să o distrugem și să ne refugiem în închisorile noastre de sticlă și beton, ar trebui să readucem natura în orașele noastre și să colaborăm cu vecini și autorități pentru a diminua efectele negative ale urbanizării asupra biodiversității.
Ornitologii ne avertizează: dacă păsările dispar, va avea loc un dezastru ecologic, iar consecințele acestuia pentru oameni vor fi catastrofale. Păsările sunt o componentă esențială a ecosistemelor forestiere, unde îndeplinesc funcții diverse și pline de cântec. Păsările sunt primele ajutoare în protejarea pădurii față de atacurile insectelor și ale altor organisme dăunătoare, sunt excelenți curieri de semințe și joacă un rol crucial în polenizare.
Adevărații iubitori de înaripate celebrează Ziua Păsărilor pe teren, fiindcă în luna aprilie migrația păsărilor e în plină desfășurare și pot fi observate multe specii interesante, un indicator superpozitiv al sănătății ecosistemului. Dacă te afli printre ei, te rugăm să ne confirmi în acest formular.
Ca să ne putem bucura cu toții de spectacolul aviar, numărul de participanți la acest tur ornitologic este limitat la 20 de persoane. Tu te-ai înscris deja?
Turul ornitologic oferit gratuit de Asociația Parcul Natural Văcărești face parte din proiectul Rewilding Bucharest, finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Romania.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri, scrie-ne! ► cristian@parcnaturalvacaresti.ro