Vidra Euroasiatică (Lutra lutra)
iunie 22, 2016De ce avem nevoie de arii naturale protejate?
noiembrie 22, 2016Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), catalizatorul demersurilor care au dus la declararea zonei Văcărești ca Parc Natural, intenționează să participe la procedura de selecție pentru administrarea acestuia, cu un proiect complex, care va transforma zona într-un model de regândire a conviețuirii omului cu natura, în conformitate cu exigențele de mediu, etice, economice, științifice și sociale ale secolului 21.
„Mesajul cheie al proiectului nostru este Natura la ușa ta! Pe de o parte, Parcul Natural Văcărești este locul în care natura și biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume, prin eficiență și amploare. Pe de altă parte, este locul în care biodiversitatea va supraviețui numai dacă omul deschide ușa naturii și o acceptă în casa sa, în spațiul său urban și nu o sufocă prin indiferență, sau interese egoiste. Cheia pentru deschiderea acestei uși o reprezintă un proiect creat de specialiști, pe baza unui parteneriat extins, care să permită conservarea biodiversității, valorificarea naturii în interesul comunității, fără distrugerea ei, educarea publicului și a generațiilor viitoare. Este ceea ce propunem noi, prin proiectul pe care l-am pregătit și pe care așteptăm să îl depunem, atunci când vor fi demarate procedurile pentru administrare”, a declarat astăzi presei Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.
Format în doar 25 de ani, în care natura a reintrat complet în drepturile sale într-un spațiu de dezvoltare urbană abandonat, restaurând habitate care susțin sute de specii de floră și faună, Parcul Natural Văcărești este astăzi o zonă umedă autentică, cu un extraordinar potențial educațional, științific, recreațional și turistic, care contribuie semnificativ la sănătatea orășenilor și la îmbunătățirea calității vieții moderne a acestora.
FAPTE & CIFRE CARE ARATĂ DE CE PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI TREBUIE DEZVOLTAT RAPID:
- Una dintre cele mai largi și biodiverse zone umede urbane din Europa
- Primul parc natural urban din România (184 ha)
- Aflat la numai 4 km de centrul Bucureștiului
- 10% din populația României beneficiază direct de existența lui
- 840.000 metri pătrați de spațiu verde. Reprezintă 1 mp de spațiu verde suplimentar pentru fiecare locuitor al Bucureștiului
- Capacitate pentru 100,000 – 1 milion vizitatori anual
- Resursă naturală urbană inestimabilă pentru ființa umană și pentru capacitatea de adaptare a mijloacelor sale de existență în confruntarea cu criza schimbărilor climatice a secolului 21.
CE PROPUNE ASOCIAȚIA PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI
APNV a construit în ultimele luni o rețea de parteneriate și de colaborări care să permită administrarea și implementarea proiectului de conservare, amenajare și dezvoltare a Parcului Natural Văcărești, ca zonă umedă urbană autentică și unică.
Proiectul APNV urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice și pe baza studiilor științifice, a monitorizării zonei și a soluțiilor ecologice de reconstrucție. De exemplu, vor fi inventariate, cartate și monitorizate speciile și habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute și se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a arătat Florin Stoican, președintele APNV.
Asociația Parcul Natural Văcărești va continua activitățile de protecție, conservare și vizitare în acord cu obiectivele aflate la baza campaniei declanșate în urmă cu 5 ani: cercetare științifică, conservare și protecția naturii, dezvoltare sustenabilă – educație de mediu, ecoturism, recreere.
Regândirea coexistenței omului cu natura se va face atât prin educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei, cât și prin intermediul unor activități și programe specifice: construirea unui Centru de Informare pentru vizitatori, Amenajarea unor Piste de Biciclete & Alergare; Trasee tematice pentru studiul și interpretarea naturii; Spații dedicate observării păsărilor; Zone de recreere și plimbare.
Vor fi derulate activități de educație ecologică, conștientizare și conservare a comunității locale, prin programe, colaborări cu instituții de învățământ și cu alte ONG-uri. Va fi dezvoltată o infrastructură educațională, constând într-un laborator de științe ale naturii, săli de curs și evenimente, expoziții, ambasade ale Deltei Dunării și ale parcurilor naționale.
Pentru ca un astfel de proiect să fie implementat este însă nevoie ca Ministerul Mediului să declanșeze procedura legală de dare în administrare a Parcului Natural Văcărești, lucru care va permite nu doar valorificarea acestuia în interes public, ci și o mai bună pază și protecție a sa și a cetățenilor.