De ce avem nevoie de arii naturale protejate?
noiembrie 22, 2016Săptămîna ”Școala altfel”
aprilie 3, 2017Joi, 30 martie, 2017, Alteța Sa Regală, Charles, Prinț de Wales, a vizitat zona umedă din București beneficiind de ghidajul membrilor Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV). De-a lungul vizitei, oaspetele a întâlnit voluntarii asociației și grupuri de elevi și studenți prezenți în parc pentru orele de educație ecologică. La finalul vizitei, Prințul a plantat un plop alb în saluturile cercetașilor tradiționali prezenți la acțiune.
Vizita a început printr-un moment desfășurat la Observatorul Parcului Natural Văcărești unde Cristian Lascu, președintele onorific al APNV, a prezentat o scurtă istorie a zonei Văcărești. „Acest proiect are nu-numai un viitor interesant – scoală de ecologie, laborator viu și zonă de recreere sănătoasă, ci și un trecut deosebit, dramatic chiar. Un fost cartier situat la marginea orasului, tihnit si verde, a fost demolat brutal de comunisti pentru a face loc unui proiect megalomanic, ceaușit. Depresiunea construită a ramas goală, natura recucerind cu totul zona și născând cel mai nou și inedit parc bucureștean.”
Delegatia a intrat în parc, întâlnind un grup de elevi însoțiți de cadrele disdactice și a asistat la o scurtă lecție de herpetologie condusă de Vlad Cioflec, specialist herpetolog în cadrul APNV.
Vizita a continuat printr-un scurt popas în zona de bălți pentru o sesiune de bird-watching și momentul culminant în care membrii asociației Parcul Natural Văcărești i-au prezentat înaltului oaspete viziunea lor despre viitorul zonei. Helmut Ignat, membru fondator APNV: „Elaborarea Planului de Management va avea ca obiectiv principal stabilirea unui raport optim între conservarea naturii și prezența umană. Astfe, după implementarea planului, Parcul Natural Văcărești va deveni un centru de excelență în protecția și observarea naturii, în educație ecologică și recreere sănătoasă”.
La finalul vizitei, membrii APNV i-au înmânat un album imprimat pe hârtie artizanală și o fotografie reprezentând un simbol al parcului, o chirighiță cu obraz alb (Chlidonias hybridus) care își protejază puii. Membrii asociației au invitat inaltul oaspete să se întoarcă la Văcărești pentru a urmări împreună progresul proiectului.
Despre APNV:
Asociația Parcul Natural Văcărești a luat ființă in anul 2014 cu scopul înființării și administrării Parcului Natural Văcărești. În anul 2017, APNV a fost desemnat administratorul ariei naturale protejate cu acelasi nume. APNV a încheiat un acord de parteneriat cu Primaria Generală a Capitalei în vederea administrării ariei. Alături de PMB, asociația lucreaza cu Administrația Națională „Apele Române” și peste 11 entități din domeniul cercetării și al învățământului.
Despre PNV:
Parcul Natural Vacaresti este o zonă umedă situată în zona de sud-est a Capitalei, desemnată arie naturală protejată – categoria V IUCN – parc natural, prin Hotărâre de Guvern, la data de 11 mai, 2016. Zona beneficiază de o biodiversitate deosebit de bogată adăpostind specii inedite de floră și faună. Parcul are o deosebită valoare pentru patrimoniul natural ca spațiu destinat educației și informării.
Asociația Parcul Natural Văcărești dorește să mulțumească sponsorilor și partenerilor pentru decizia de a sprijini acest proiect unic în București și în România!
Citește și: Un oaspete de zile mari