Observarea păsărilor pe timp de iarnă
februarie 7, 2018Țestoasa de apă (Emys orbicularis)
mai 24, 2018La fel cum valul de frig a oferit specialiștilor în păsări ocazia de a documenta noi specii în Parc iată că vremea călduroasă instalată brusc a permis celor care studiază reptilele să facă o descoperire extraordinară.
Astfel, la o acțiune de identificare și monitorizare a hibernaculelor (zone subterane de iernare pentru reptile și amfibieni) un foșnet a atras atenția colegului nostru, herpetologul Vlad Cioflec.
Fiind într-o zonă slab vegetată a taluzului specialistul se pregătea pentru un șarpe de casă rătăcit sau poate chiar o șopârla de câmp adormită însă categoric nu se aștepta să găsească sub dalele de beton o întreagă colonie de șopârle de ziduri (Podarcis muralis).
Specia este o adiție foarte recentă la herpetofauna Bucureștiului, primele semnalări fiind făcute abia în urmă cu un deceniu în zona Gării de Nord și a râului Dâmbovița.
Mai mult decât atât, șopârla de ziduri a colonizat în ultimii trei ani nu doar noi orașe și județe din România ci chiar alte țări din afara arealului normal, precum Republica Moldova sau Ucraina.
Dar cum a fost posibil acest lucru? Răspunsul este legat de habitatele naurale ale speciei, reprezentate de stâncării.
Exploatarea resurselor minerale prin deschiderea de cariere de piatră și transportul materialului rezultat către cumpărători prin intermediul cailor ferate sau al barjelor fluviale a făcut că specia să apară inițial în porturi. De aici a pornit încet dar sigur către depozite en-gros, magazine de bricolaj și într-un final chiar și în grădini de case sau blocuri amenajate cu dale de piatră.
Micropopulatia de șopârle de ziduri nou descoperită va fi atent monitorizată de specialiștii Parcului pentru a vedea suprafața ocupată, habitatele utilizate atât în parc cât și în teritoriile învecinate și conectivitatea cu alte populații din oraș.
Va invităm să descoperiți fascinanta lume a reptilelor și amfibienilor printr-o plimbare pe potecile Parcului Natural Văcărești, locul în care țestoasele de soresc în voie iar corul brotăceilor acoperă zgomotele stresante ale orașului.
Autorii articolului: Gabriela Poiană și Vlad Cioflec
Sursă fotografii: Vlad Cioflec