Stiri

O nouă reptilă în P.N. Văcărești!

O nouă reptilă în P.N. Văcărești!

La fel cum valul de frig a oferit specialiștilor în păsări ocazia de a documenta noi specii în Parc iată că vremea călduroasă instalată brusc a permis celor care studiază reptilele să facă o descoperire extraordinară.

Astfel, la o acțiune de identificare și monitorizare a hibernaculelor (zone subterane de iernare pentru reptile și amfibieni) un foșnet a atras atenția colegului nostru, herpetologul Vlad Cioflec.

Fiind într-o zonă slab vegetată a taluzului specialistul se pregătea pentru un șarpe de casă rătăcit sau poate chiar o șopârla de câmp adormită însă categoric nu se aștepta să găsească sub dalele de beton o întreagă colonie de șopârle de ziduri (Podarcis muralis).

Specia este o adiție foarte recentă la herpetofauna Bucureștiului, primele semnalări fiind făcute abia în urmă cu un deceniu în zona Gării de Nord și a râului Dâmbovița.

Mai mult decât atât, șopârla de ziduri a colonizat în ultimii trei ani nu doar noi orașe și județe din România ci chiar alte țări din afara arealului normal, precum Republica Moldova sau Ucraina.

Dar cum a fost posibil acest lucru? Răspunsul este legat de habitatele naurale ale speciei, reprezentate de stâncării.

foto_2.JPG

Exploatarea resurselor minerale prin deschiderea de cariere de piatră și transportul materialului rezultat către cumpărători prin intermediul cailor ferate sau al barjelor fluviale a făcut că specia să apară inițial în porturi. De aici a pornit încet dar sigur către depozite en-gros, magazine de bricolaj și într-un final chiar și în grădini de case sau blocuri amenajate cu dale de piatră.

Micropopulatia de șopârle de ziduri nou descoperită va fi atent monitorizată de specialiștii Parcului pentru a vedea suprafața ocupată, habitatele utilizate atât în parc cât și în teritoriile învecinate și conectivitatea cu alte populații din oraș.

Va invităm să descoperiți fascinanta lume a reptilelor și amfibienilor printr-o plimbare pe potecile Parcului Natural Văcărești, locul în care țestoasele de soresc în voie iar corul brotăceilor acoperă zgomotele stresante ale orașului.

Autorii articolului: Gabriela Poiană și Vlad Cioflec

Sursă fotografii: Vlad Cioflec

 

Share Article:

Share