Țestoasa de apă (Emys orbicularis)
mai 24, 2018Plogging în Văcărești
august 16, 2018Stârc de noapte (Nyctycorax nyctycorax)
La fel ca la mijlocul iernii, în miezul verii Parcul Natural Văcărești poate părea pentru mulți păsărari un loc apropare pustiu. Să fie oare așa?
Adevărul este că zeci de specii se află și vara în parc, iar pentru a ne spori șansele să le observăm am stat de vorba cu Vlad Cioflec, birdwatcherul care cunoaște cel mai bine secretele păsărilor din Văcărești.
Când să venim la observații?
Vara este indicat să profităm de zilele lungi și să pornim în căutarea păsărilor de îndată ce s-a luminat. Toate speciile vor fi deosebit de active, căutând de zor harnă pentru ele sau pentru puii lor. Spre prânz activitatea se reduce întradevăr considerabil, însă un nou maxim se înregistrează și începând cu după-amiaza târziu și până la lăsarea întunericului.
Unde să ne uităm?
Majoritatea speciilor se vor găsi în apropierea apei, este o lege a naturii. Fie ca să bea, fie pentru a se scălda, sau pentru a se hrăni cu diferite vietăți acvatice ori cu insctele ce roiesc deasupra luciului apei. Așadar folosiți cu încredere hide-ul sau foișorul.
Pescăruș pontic (Larus cachinnans)
Ce trebuie să avem cu noi?
În primul rând o pălărie. Ne va proteja de insolație dar la fel de important datorită borurilor late ne va ascunde ochii și astfel păsările nu se vor simți fixate cu privirea ca de un potențial prădător înainte de atac. Vor fi mai relaxate și noi le vom putea studia un timp mai îndelungat.
Apoi un recipient cu apă. Evitați sucurile îndulcite și cele cu cofeină iar sub nicio formă nu consumați băuturi alcoolice.
Îmbrăcămintea trebuie să fie din fibre naturale și deschisă la culoare. Deși am fi tentați să purtăm pantaloni scurți, cei lungi sunt însă esențiali pe teren. Ne vor proteja de stuful tăios sau de diferite plante cu spini dar mai ales de pișcăturile insectelor. În picioare este bine să avem ghete ușoare de drumeție și nu sandale.
Nu uitați bineînțeles binoclul, carnețelul, determinatorul, aparatul foto, telefonul și o mică gustare.
Un ultim gând?
Să ne bucurăm de tot ce ne oferă natura. Deși pornim în căutarea păsărilor este bine să fim cu ochii și pe alte grupe de viețuitoare. De fapt, pe toate. Chiar dacă într-o zi nu am observat specia de silvie dorită, o fotografie reușită cu o țestoasă care se sorește va fi un trofeu foarte bun. Sau un cadru cu un fluture interesant pe o floare mare și colorată. Poate chiar o întâlnire cu cu un bizam ce molfaie tacticos o rădăcină suculentă.
Autorii articolului: Gabriela Poiană și Vlad Cioflec
Sursă fotografii: Vlad Cioflec