Raport anual 2017
martie 29, 2019Sun Challenge 2019
august 21, 2019Brașov, 27.06.2019
Patrimoniul natural al României – bază pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale – este pus în pericol de interese politice care încearcă să repună în vigoare o lege declarată neconstituțională.
Ieri, 26 iunie 2019, Senatul României a aprobat o propunere de lege prin care repune în vigoare integral prevederile OUG 75/2018, care a fost declarată neconstituțională în aprilie 2019. Deși Statul nu are resursele necesare, în 2018 a înlăturat majoritatea entităților care aveau capacitatea și reușeau să aibă grijă cu succes de aceste zone de patrimoniu, susține János Márk-Nagy, Președintele Consiliului Director al Coaliției Natura 2000. Ne preocupă faptul că prin proiectul de lege nr. 323/2019 se statornicește un sistem de administrare a ariilor naturale protejate care periclitează valorile naturale de patrimoniu ale țării, ineficient, expus intereselor politice, creat pe bazele unor prevederi neconstituționale și sperăm ca Parlamentul să acționeze într-un mod responsabil față de interesele societății, adaugă János Márk-Nagy.
La aproape un an după aprobarea OUG 75/2018, peste 1,6 milioane hectare din 264 de arii protejate, cuprinzând circa 1 milion hectare de pădure cu valoare naturală deosebită, sute de specii protejate de interes european, elemente unice de patrimoniu au rămas la voia întâmplării, fără intervențiile necesare protecției și riscă să fie degradate sau distruse iremediabil, prejudiciind capacitatea de dezvoltare durabilă a țării și a comunităților locale. Ordonanța de Urgență a Guvernului 75/2018 este neconstituțională, conform deciziei Curții Constituționale a României (CCR) din 9 aprilie 2019. Repunerea în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe prin noua lege va favoriza continuarea distrugerii valorilor naturale deosebite ale României.
Încă din iulie 2018, când OUG 75 a fost aprobată, Coaliția Natura 2000 a semnalat public anormalitatea situației și riscurile pe care această modificare a sistemului de management le implică pentru patrimoniul natural și pentru societate, exprimându-și în mod oficial interesul pentru dialog cu instituțiile și factorii interesați și pentru găsirea unor soluții constructive. De asemenea, Coaliția Natura 2000 a inițiat realizarea unei viziuni și a unei abordări strategice unitare pentru România, pe termen
lung a conservării și valorificării sustenabile a patrimoniului natural, proces în care a solicitat implicarea instituțiilor Statului[1].
Federația Coaliția Natura 2000 consideră că această inițiativă legislativă pune în pericol patrimoniul natural unic al României, riscând să prejudicieze iremediabil resursele pentru dezvoltarea societății pe termen lung și promovează distrugerea unui sistem de administrare eficient și democratic prin prevederi neconstituționale.
Coaliția consideră că Parlamentul este cel care poartă acum responsabilitatea pentru restabilirea normalității pe principiile eficienței, democrației, respectului față de valorile de patrimoniu ale țării și acesta are acum sarcina să responsabilizeze instituțiile Statului să acționeze în interesul comunităților locale și al societății.
În acest context, Federația Coaliția Natura 2000 solicită Parlamentului:
- să asigure cadrul legal pentru un sistem de administrare al ariilor protejate eficient și democratic, care să folosească capacitatea deja existentă, în dezvoltarea căreia au fost investite resursele societății în ultimii 20 de ani și care să genereze beneficii reale pentru societate.
- să organizeze dezbateri reale pe propunerea de lege aflată acum pe masa deputaților prin invitarea la masa dialogului a tuturor factorilor interesați, cu precădere a organizațiilor și indivizilor care dispun de expertiza în acest domeniu și de experiență practică de management, așa cum prevede Regulamentul Camerei Deputaților, asigurând un proces democratic.
Persoane de contact
János MÁRK-NAGY – Președintele Consiliului Director al Federației Coaliția Natura 2000, email: mark.nagy.janos@gmail.com, telefon: 0721.514.137
Florin Stoican – Membru Consiliul Director al Federației Coaliția Natura 2000, email: florinstoican@yahoo.com, telefon: 0723.071.648
Textul integral al comunicatului poate fi descărcat de aici: Comunicat de presă Proiect de lege nr. 323.