Ziua Internațională a Zonelor Umede #2021
februarie 25, 2021Lansarea proiectului Rețeaua națională a ariilor naturale urbane
martie 25, 2021Anul trecut pe vremea aceasta, mai bine de o treime din suprafața parcului a ars. Întinderi de stuf, arbori, pajisti cu vegetație de stepă, panouri informative și indicatoare au fost afectate de flăcări. Focul s-a extins chiar dincolo de granițele parcului, ridicând deasupra capitalei un nor gros de fum.
Incendiul din 24 februarie 2020 a întruchipat una dintre repercursiunile situației precare de management cu care parcul se confruntă din 2019, de la desființarea nejustificată a fostei administrații: dezinteres, lipsa soluțiilor, nesocotirea apelurilor repetate pe care Asociația Parcul Natural Văcărești le-a făcut către Ministerul Mediului și ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) pentru instituirea unui regim de pază permanentă.
Numeroase apeluri publice ale Asociației, semnate de mii de cetățeni și de zeci de organizații neguvernamentale pentru aprobarea Regulamentului (document care stă într-un sertar la Ministerul Mediului) și finalizarea Planului de Management au fost ignorate, autoritățile invocând lipsa procedurilor.
Un alt incendiu major este oricând posibil
În ultimul an nu s-a schimbat nimic.
Arie protejată de interes național, Parcul Vacarești este în continuare lipsit de pază organizată.
Asociația Parcul Natural Văcărești supraveghează zona prin intermediul personalului angajat și al voluntarilor și notifică autoritatea de management (ANANP) oricând apare un incident. Această situație reactivă nu poate feri parcul de un nou incendiu sau de alte incidente care pun în pericol integritatea speciilor și siguranța vizitatorilor. Până la numirea unui nou administrator, parcul are nevoie de prezența echipajelor de poliție 24 din 24 pentru a preveni și descuraja orice situație cu potențial periculos.
O nouă administrație
De curând, Primăria Municipiului Bucureși si-a anunâțat decizia de a se implica oficial în administrarea celui mai mare spațiu verde al capitalei: Parcului Natural Văcărești.
Organizația noastră sprijină acest demers cu informații, competențe și resurse umane necesare dezvoltării unui parteneriat care să fie capabil să administreze aria protejată după un plan sustenabil, în interesul naturii și al oamenilor. Hotărărea Consiliului General al PMB, pusă în dezbatere pe 22 februarie 2021, este primul pas procedural pentru colaborarea dintre PMB și APNV, colaborare care vizează întocmirea documentației pentru administrarea parcului în parteneriat. Se deschide calea elaborării și aprobării documentelor de management și aplicarea măsruilor de protecție și conservare.
Alături de partenerii noștri instituționali și de sponsori vom continua să dezvoltăm proiecte inovatoare de informare, educare, și conservare dedicate parcului și comunității.
Asociația Parcul Natural Văcărești
26.02.2021