Ce mai fac vidrele din Văcărești?
octombrie 6, 2021Căutăm în marile orașe #voluntari care să ajute pe partea de #comunicare Rețeaua pentru Natură Urbană!
februarie 3, 2022
Anul acesta am lansat proiectul Rețelei Pentru Natură Urbană în care ni s-au alăturat 15 organizații partenere din 8 orașe. Unele dintre orașe s-au alăturat cu propuneri demarate anterior (Brașov, Satu Mare și Cluj), iar restul cu inițiative proaspăt pornite în contextul Rețelei.
Ne bucurăm că am reușit să catalizăm o mișcare la nivel național de îmbrățișare și protejare a naturii urbane, și că reușitele fiecărui oraș reprezintă inspirație pentru colegii din celelalte orașe; că putem să ne adaptăm pașii învățând unii de la ceilalți și, mai ales, că orașele în care procesul merge bine creează așteptări și precedente și pentru celelalte orașe.
Ne bucurăm când vedem că se poate ca organizațiile non-guvernamentale să colaboreze armonios cu instituțiile statului, mai ales cu administrațiile publice locale. În cele mai multe dintre orașe situația instituțională este favorabilă iar mișcările se bucură de suportul publicului, element esențial în acest proces.
Iată cum stă situația în fiecare dintre orașele partenere din Rețea:
La Brașov, Parcul Natural Brassovia se apropie de oficializare.
Partenerii de la Centrul de Ecologie Montană, alături de Primăria Municipiului Brașov, au stabilit limitele viitoarei arii naturale urbane, au creat Comisia de înființare a Brassoviei, au stabilit viziunea și obiectivele de administrare și au propus un plan de revizuire a organigramei primăriei pentru a satisface nevoile de administrare ale viitoarei arii naturale urbane.
La Cluj Napoca pentru Parcul Est primăria orașului a selectat anul acesta, în urma unui concurs de soluții, un proiect de amenajare peisagistică ce ține cont de specificul zonei naturale. Stadiul proiectării poate fi urmărit aici.
Partenerii din Rețea, SOS Cluj, au cerut continuu Primăriei să își asume spațiul viitorului parc, să permită accesul publicului, să închidă accesul auto și să curețe zona de deșeuri. În urma presiunilor organizației și a comunității, primăria și-a asumat înființarea ariei naturale urbane, instalarea unei bariere pentru restricționarea accesului auto și a început să curețe zona.
Tot de la Cluj Napoca vine și sprijinul constant și consistent din partea echipei Clubului de Cicloturism Napoca, care asigură consultanță juridică pro-bono pentru susținerea proiectului de lege a ariilor naturale urbane.
La Iași am început demersurile pentru protejarea Lacurilor și a Pădurii Ciric.
Asociația CIVICA se ocupă voluntar de partea de advocacy și ține îndeaproape legătura cu Primăria, care susține demersul. Inițiativa se bucură de sprijinul primarului Mihai Chirica, și al viceprimarului Daniel Juravle.
Partea de cercetare și promovare a biodiversității este asigurată de Societatea Ornitologică Română, filiala Iași. Până acum specialiștii au avut 40 de vizite în teren, peste 2500 de observații documentate și au inventariat peste 100 de specii de păsări.
La Iași mai există o inițiativă susținută de Coaliția pentru Natură Urbană: desemnarea Parcului Natural Bârnova – Dobrovăț, la sud de oraș, coordonată de colegii de la Codrii Iașilor.
Bistrița s-a alăturat rețelei cu propunerea de a proteja zone de luncă, pajiște, livadă cu peri seculari și pădurea din lungul râului Bistrița Ardeleană. Colegii de la RURALIS au început lucrul la referatul de evaluare științifică a zonelor sălbatice urbane și periurbane ale orașului și apropie bistrițenii de natura urbană prin tururi ghidate. În 2021, colegii de la RURALIS au împrietenit cu natura urbană peste 400 de bistrițeni.
La Piatra Neamț Asociația Walden, fondată de trei fotografi iubitori de natură, s-a înființat anul acesta cu scopul de a proteja pădurile de pe Muntele Cozla.
Inițiativa are sprijinul Primăriei Municipiului Piatra Neamț și al Romsilva.
La Oradea colegii de la Ecotop s-au alăturat Rețelei cu propunerea de a proteja zonele rămase semisălbatice ale Crișului Repede.
Și ei se bucură de deschidere din partea administrației publice locale și de entuziasmul orădenilor, mai ales de al celor care obișnuiesc să străbată zona și care îi apreciază sălbăticia: caiaciști, bicicliști, părinți cu copii, alergători, stăpâni de câini și alți entuziaști ai naturii.
La Timișoara colegii de la BIO-TEAM și-au propus să protejeze râul Bega, Pădurea Verde și canalul Behela. Discuția despre protejarea acestor zone, precum și a fostelor canale de desecare, este mai veche și exista deja un grup de inițiativă construit în jurul ei: Timișoara Verde-Albastră. Mișcarea se bucură de sprijin din partea comunității de studenți, a comunității științifice și a utilizatorilor actuali ai zonei: alergători, bicicliști și iubitori de natură în plimbare.
Și autoritățile locale au primit cu brațele deschise propunerea: inițiativa se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Apelor Române.
Asociația BIO-TEAM a demarat anul acesta studiul pentru biodiversitate și ne-au spus entuziasmați că vor avea multe specii de păsări de adăugat la listă, zona fiind foarte bogată din acest punct de vedere.
La Satu Mare colegii de la Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare, s-au alăturat Rețelei cu inițiativa de a solicita, documenta și promova protecția malurilor Someșului. Momentan, în Satu Mare suprafața de spații verzi accesibile publicului nu este tocmai generoasă. Îmbrățișarea acestor zone de către autoritățile publice locale, îngrijirea și amenajarea lor pentru a facilita accesul oamenilor în siguranță ar completa această nevoie a populației cu o zonă generoasă și deosebită pentru sport și relaxare.
Colegii de la EKE au demarat anul acesta cercetările asupra biodiversității zonei și își doresc să împrietenească și mai bine publicul larg cu ”natura urbană”.
La București continuăm prospectarea și documentare zonelor pentru a propune administrației locale 5 arii naturale care au nevoie, cu prioritate, să fie protejate pentru valoarea pe care o au, atât pentru bucureșteni, cât și pentru biodiversitate.
Am deschis dialogul cu: Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2 și cu Primăria Sectorului 6 și ne bucurăm să avem deschidere și sprijin din partea tuturor.
Proiectul de lege
Ne-am propus ca, prin proiectul Rețelei să catalizăm aprobarea proiectului de lege care reglementează regimul de arie naturală urbană, pentru ca aceste zone să poată fi înființate cu ușurință în timp util. Legea ariilor naturale urbane a trecut de Senat în aprilie 2020 și de atunci se află în Camera Deputaților, unde așteaptă să fie dezbătută de comisiile de Mediu și Administrație Publică. În 2022 continuăm discuțiile cu parlamentarii pentru a pune proiectul de lege pe ordinea de zi, acțiune care va necesita o susținere puternică din partea publicului.
În tot demersul de advocacy pentru aprobarea proiectului de lege ne sunt alături partenerii de la Funky Citizens.
Pentru că am văzut că, în cazul Parcului Natural Văcărești, imaginile au fost revelatoare și esențiale pentru a atrage susținerea publicului și a mass-mediei și atenția decidenților, am invitat alături de noi Asociația Fotografilor din România (FORONA), cu care pregătim acțiuni comune fotografi – conservaționiști.
Esențială pentru reușita proiectului nostru este și susținerea din partea primarilor și a consilierilor locali, care au puterea de a transforma orașele în așa fel încât să putem trăi în ele mai mult, mai sănătoși și mai fericiți. A răspuns inivitației noastre și ni s-a alătura Asociația Municipiilor din România, care ne facilitează dialogul cu primăriile municipiilor în care există propuneri de arii naturale și ne susține în demersul nostru de constituire a rețelei de arii naturale urbane.
Am vorbit despre natura din orașele noastre și despre puterea de a mișca lucrurile împreună în 4 episoade de podcast ”Natura la ușa ta!” pe care le poți găsi aici.
Școala de mediu pentru jurnaliști
Prima ediție a Școlii a fost un succes și ne-a confirmat ceea ce știam deja: că jurnalismul de calitate are nevoie de conexiune între specialiști și jurnaliști. Asta s-a și întâmplat, ba chiar ni s-au alăturat și reprezentanți ai instituțiilor statului interesați de conservarea naturii din România iar acest lucru ne-a oferit tuturor dovada că (cel puțin) o mână de oameni determinați și interesați sincer de binele comun există și că putem lucra împreună: jurnaliști, societate civilă, oameni de știință, politicieni și sectorul privat.
Proiectul ”Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane – Natura la ușa ta”, este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Asociația Funky Citizens, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde!
Găsești aici informații suplimentare despre proiect și ne poți scrie oricând la contact@parcnaturalvacaresti.ro.