Scrisoare deschisă. Parcul Natural Văcărești este în pericol!
iulie 29, 2020Europarlamentarul Viola von Cramon cere autorităților să își facă datoria privind administrarea Parcului Natural Văcărești
august 28, 2020Răspunsul pe care l-am primit ieri, 10 august 2020, din partea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) la scrisoarea deschisă, nu răspunde urgenței semnalate de noi în privința deblocării regulamentului, instituirii pazei sau finalizării planului de management.
Vezi aici răspunsul.
Pe scurt, ce ne transmite ANANP:
1. Suntem asigurați că regulamentul parcului va fi aprobat. Când? Nu se știe.
Reamintim că regulamentul a fost întocmit de către organizația noastră (Asociația Parcul Natural Văcărești – APNV) și transmis spre aprobare de către MM încă din ianuarie 2018. În prezent, acest document cadru care reglementează atât activitățile permise, cât și pe cele interzise pe teritoriul parcului este blocat la nivelul MM.
Consecințe: parcul este lipsit de protecție iar siguranța vizitatorilor este lăsată la voia întâmplării.
2. Ni se spune că pot fi aplicate sancțiuni contraveniențiilor și fără regulament.
Totuși, ANANP nu are încă un corp de rangeri care să observe cum legea este încălcată în fiecare zi și să aplice sancțiuni și nu reușește să pună în practică o soluție pentru asigurarea pazei parcului. Această obligație revine ANANP conform Legii 333/ 2003, fie prin angajații proprii, fie prin firmă de pază angajată.
Consecințe: au loc incidente, de la distrugerea exemplarelor de floră, la vandalizarea infrastructurii de vizitare și incendii.
3. Planul de management, aproape de finalizare (de către organizația noastră), blocat în corespondență. Reamintim că planul de management trebuia să fie în vigoare încă din aprilie 2019. APNV a întocmit măsurile de management specifice fiecărei zone a parcului și a trimis ANANP zonarea. Nu am primit până acum nici un răspuns constructiv în măsură să ducă planul de management mai aproape de aprobare.
Consecințe: sănătatea parcului se degradează, se pierd oportunități de conservare, educație și recreere benefice atât parcului cât și orașului și locuitorilor săi
4. ANANP nu își asumă managementul apelor din parc, considerând că este de competența Apelor Române (AR). Un lucru ne este neclar însă: oare ce oprește ANANP să inițieze un dialog cu AR pentru a asigura aport de apă în parc?
Consecințe: nivelul apelor în lacuri scade constant, punând în pericol viața acvatică și întreaga biodiversitate a parcului.
Avem o instituție a cărei responsabilitate ultimă este să asigure administrarea armonioasă a ariei protejate, însă este neputincioasă și manifestă interes zero pentru protejarea naturii și, implicit, pentru bunăstarea fizică și mentală a oamenilor.
Continuăm presiunea asupra autorităților. Parcul trebuie să aibă pază, regulament și plan de management (bine făcut).
Semnează și tu petiția pentru pază și ajută-ne să o distribuim cât mai larg.
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta: gabriela@parcnaturalvacaresti.ro