A înflorit prima pajiște urbană a Bucureștiului!
iunie 1, 2023Protest pentru salvarea spațiilor verzi! Luni, 26 iunie, ora 18, Piața Victoriei.
iunie 24, 2023Funky Citizens, alături de Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), publică astăzi, 20 iunie 2023, analiza finanțării protecției mediului în București.
Analiza urmărește bugetele și execuțiile bugetare ale Primăriei Generale a Municipiului București și ale celor 6 primării de sectoare și are în vedere perioada 2019-2022 și primul trimestru al anului 2023. Principalul punct de interes din analiza bugetară este reprezentat de domeniul „protecția mediului”, inclus în bugetele tuturor celor șapte primării.
Analiza evidențiază sumele cheltuite în capitală pentru secțiunea de funcționare în domeniul protecției mediului și sumele cheltuite pentru dezvoltare. Cea mai mare parte a cheltuielilor reprezintă acoperirea unor nevoi de bază (de pildă, salubritatea), și nu investiții care îmbunătățesc cu adevărat calitatea mediului în București.
Câteva dintre concluziile analizei:
- Primăria Municipiului București (PMB) nu a cheltuit niciodată, în ultimii cinci ani, mai mult de 63,5% din bugetul alocat pentru protecția mediului;
- Cele mai mari sume de bani cheltuite de PMB pentru protecția mediului sunt reprezentate de fondurile externe nerambursabile;
- Din bugetul total, PMB alocă pentru protecția mediului fonduri în proporție de 4-8%;
- Cei mai mulți bani alocați și cheltuiți de către PMB se duc către subdomeniul „canalizare”;
- În toată perioada analizată, Primăria Sectorului 1 a depășit bugetul alocat pentru salubritate;
- Cea mai mare sumă de bani pentru domeniul „protecția mediului” a fost cheltuită de Primăria Sectorului 3, în anul 2019 (peste 439 milioane lei);
- Sectorul 3 cheltuie anual mai mulți bani pentru protecția mediului, decât sumele cheltuite de Primăria Generală a Municipiului București;
- Primăria Sectorului 6 alocă cele mai mici sume de bani pentru protecția mediului, cheltuielile pentru acest domeniu încadrându-se între 82,9 milioane lei și 103,6 mil lei (în perioada 2019-2022).
RAPORTUL INTEGRAL POATE FI DESCĂRCAT AICI:
Această analiză face parte din proiectul „Natura dintre blocuri”, derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești, alături de Funky Citizens.
Proiectul “Natura dintre blocuri” este finanțat de Platforma de Mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda sprijinită și de FAN Courier, și își propune și implicarea comunităților locale în acțiunile de conservare a biodiversității urbane. Prin aceste activități ne dorim ca biodiversitatea să fie integrarată în planificarea și administrarea urbană, dar să și schimbăm modul în care ne raportăm la zonele naturale din orașe.