Cât de utile sunt, de fapt, ploile artificiale?
mai 23, 2022Ce faci când găsești un pui de pasăre? // În vizită la „Visul Luanei”
mai 31, 2022Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului Natural Văcărești
Asociația Parcul Natural Văcărești nu dorește să gireze modul de lucru incompetent și haotic al Administrației Parcul Natural Văcărești (instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București) și trage un semnal de alarmă: la șase luni de la preluarea administrației, Primăria Municipiului București, prin structura de administrare înființată, riscă să afectez integritatea parcului și să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani.
Motivele pentru care Asociația Parcul Natural Văcărești a luat această decizie sunt următoarele:
– Administrația Parcului demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori. Asociația PNV s-a angajat în mod oficial să suporte costurile reparațiilor acestora dacă expertiza tehnică o va cere. Administrația nu a comunicat nimic în acest sens.
– Parcul nu are pază corespunzătoare și incendiile de vegetație afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii Amintim, pe 5 aprilie au ars 15 hectare din cele 183 ale Parcului, și nu 1,5 hectare cum a menționat în mai multe rânduri conducerea Administrației.
– Administrația Parcului nu comunică public și transparent planurile pentru administrarea parcului. De exemplu, nu se cunoaște scopul prezenței utilajelor de foraj aflate în ultimele zile în parc. Prezența acestora a fost semnalată de vecinii parcului, care au trimis fotografii.
– Administrația Parcului a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări și lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice și nu se cunosc conținutul și bugetele acestora. Totodată, a refuzat constant să folosească studiile și datele obținute de Asociația Parcul Natural Văcărești în 10 ani de activitate (cercetare și monitorizare a biodiversității, monitorizare a vizitatorilor, ridicări topografice, foraje hidrologice, regulament, măsuri de conservare etc.) preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleași cercetări. Lista cu tot ceea ce Asociația Parcul Natural Văcărești a pus la dispoziția Administrației Parcului poate fi consultată aici. Toate acestea au fost realizate exclusiv cu finanțare privată.
– Administrația Parcului s-a opus plantării de arbori pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol științific, de protecție și de reducere a poluării. Asociația PNV a plantat și îngrijit în ultimii ani arbori care vor constitui o perdea forestieră în jurul parcului.
– Asociația PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului deși anul trecut, prin semnătura Primarului General, i se recunoștea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structura de management.
“În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile și am sperat că parteneriatul dintre asociația noastră și Primăria Municipiului București va fi unul benefic parcului și bucureștenilor. Din păcate, am ajuns acum ca Administrația Parcului Natural Văcărești nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar și să respingă și să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră”.
Florin Stoican – președinte Asociația Parcul Natural Văcărești
În 2021, la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești a fost semnat un acord cu Primăria Municipiului București pentru administrarea în parteneriat a parcului. În baza acestui acord, Asociația Parcul Natural Văcărești a pregătit toată documentația pentru obținerea administrării. Mulțumită acestei documentații, Parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociația și Primăria să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat. De la preluarea administrației parcului de către PMB, Asociația PNV a fost exclusă constant iar rolul ei minimalizat permanent.
Asociația are dreptul moral de a-și apăra munca de 10 ani si realizările, apreciate în toată lumea, în fața campaniei de desconsiderare, minimizare și eliminare dusă de actuala administrație a parcului și consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă și transparentă a administrației parcului. Ca atare, solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului și reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului și al bucureștenilor.
În perioada următoare, Asociația Parcul Natural Văcărești își va continua activitățile în parc și va supraveghea îndeaproape activitatea Administrației Parcului, precum și îndeplinirea obligațiilor legale care-i revin în calitate de administrator. Asociația va informa publicul în mod constant în legătură cu toate solicitările și sesizările trimise Administrației Parcul Natural Văcărești.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Despre Asociația Parcul Natural Văcărești:
A luat ființă în anul 2014 cu scopul înființării și administrării Parcului Natural Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București.
Asociația desfășoară proiecte de informare și educație pentru mediu, acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității și facilitează accesul publicului la natura urbană prin amenajarea și întreținerea infrastructurii de vizitare a parcului.
Viziunea asociației este ca Parcul Natural Văcărești să devină model de management al naturii în mediul urban. În anul 2021, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești, Asociația a inițiat proiectul de constituire a rețelei naționale de arii naturale urbane protejate.