Istoricul Parcului Natural Văcărești
octombrie 20, 2024APNV organizează o acțiune de curățare a deșeurilor în Pădurea Bănesa
octombrie 26, 2024
Bucureștiul va avea o nouă arie naturală protejată: Pajiștea Petricani
Proiectul Asociației Parcul Natural Văcărești pentru înființarea ariei naturale protejate Pajiștea Petricani a primit ieri, 23 octombrie, aprobarea prin vot în unanimitate a Consiliului Local al Sectorului 2. Urmează avizul din partea Consiliului General al Primăriei Municipiului București, care va consfinți voința cetățenilor din Sectorul 2.
Pajiștea Petricani de pe râul Colentina va deveni, astfel, după Parcul Natural Văcărești, a doua zonă de natură din București care primește statut de protecție. Cu o suprafață de 5,7 hectare, Pajiștea Petricani a fost îngrijită în ultimul an de APNV, în colaborare cu ADP Sector 2 și Apele Române (Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, SGA Ilfov-București), ca zonă de conservare, protecție și educație. Organizația a construit un traseu tematic cu scări de acces, podețe, mobilier urban, zone de observare și elemente de informare pentru a facilita accesul cetățenilor și a permite vizitarea sa în siguranță.
Despre zonă
Pajiștea Petricani este situată în București, pe teritoriul administrativ al sectorului 2, la intersecția străzilor Fabrica de Glucoză, Șoseaua Petricani și Aleea Ștrandul Tei. Are în componență o suprafață de lac, în centru, și pajiște, pe partea de mal vestic. Pajiștea se continuă cu o zonă împădurită, aflată pe terasa naturală a Colentinei, la o altitudine de 75-90 m. La Petricani au fost inventariate 12 specii de mamifere, printre care vidra, jderul de piatră, dihorul și vulpea, 90 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 de amfibieni și 7 de reptile, precum și 101 de specii de insecte și peste 88 de specii de plante. 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege.
Management pentru natură și oameni
Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia consilierilor locali ai Primăriei Sectorului 2. Aceasta va permite inițierea și dezvoltarea de măsuri de management care vor menține echilibrul ecologic al zonei, integrând obiective de conservare și protecție a naturii cu obiective care urmăresc vizitarea, educația și petrecerea sănătoasă a timpului liber. Totodată, noul statut de protecție va facilita dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversității, atenuării schimbărilor climatice, educației și sănătății.
Locuitorii Sectorului 2 din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica și Andronache vor avea la dispoziție un parc nou și una dintre cele mai bogate zone naturale din București.
Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, declară: „Pajiștea Petricani, rezervorul de biodiversitate cu care începe Lacul Plumbuita, devine a doua zonă naturală protejată din București, la inițiativa APNV. Este un moment extrem de important nu numai pentru sectorul 2 și Râul Colentina, dar și pentru București. Recunoașterea și integrarea biodiversității în logica administrativă a orașului este semnul că autoritățile au înțeles că natura este un factor esențial pentru un oraș civilizat, sănătos și sigur. Asociația Parcul Natural Văcărești împlinește în decembrie 2024 zece ani de la înființare. Apariția unei noi arii protejate este o veste minunată, care încununează activitatea noastră începută în 2014, odată cu înființarea Parcului Natural Văcărești.”
Planuri de viitor
Alături de Pajiștea Petricani, Asociația Parcul Natural Văcărești a inițiat în 2023 un amplu proces de conservare, protejare și promovare a naturii din București. Astfel, Valea Saulei, Pădurea Băneasa, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței sunt celelalte zone de natură și peisaje diverse care urmează să fie cercetate, promovate, accesibilizate și propuse spre aprobare ca arii naturale de interes local pentru bucureșteni.
Toate acestea însumează peste 1500 de hectare de spații verzi și rezervoare vitale de biodiversitate. Ele vor contribui la un climat mai bun, la un aer mai curat și la îmbunătățirea sănătății oamenilor. Bucureștiul este un oraș în care biodiversitatea încă mai coexistă cu oamenii, dar are nevoie să fie (re)cunoscută și protejată ca valoroasă în sine și pentru beneficiile ecosistemice pe care le aduce orașului. Inițiativa de conservare a biodiversității Bucureștiului este un program multianual derulat de APNV și finanțat de Platforma de Mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România.
Despre APNV
Asociația Parcul Natural Văcărești a fost înființată în 2014 cu scopul conservării și promovării biodiversității urbane. APNV a reușit realizarea primului parc natural urban din România – Parcul Natural Văcărești. A administrat aria naturală până în 2021, timp în care a implementat 25 de proiecte de conservare, protecție și educație pentru elevi, părinți, copii, cadre didactice și iubitori de natură care au însumat peste 40.000 de beneficiari. A lucrat de-a lungul timpului cu zeci de companii private care s-au alăturat misiunii sale prin programe de sponsorizare în beneficiul naturii, biodiversității și accesului oamenilor la spații verzi sănătoase.
Pentru următorii 10 ani, APNV își propune extinderea zonelor de conservare a naturii din București, prin obținerea statutului de protecție pentru alte 5 arii pline de biodiversitate: Pajiștea Petricani (obiectiv deja pe punctul de a fi atins), Pădurea Băneasa, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței. Protejarea acestor zone va aduce în plus fiecărui bucureștean 7 m2 de spații verzi accesibile și esențiale pentru oraș.
Despre Platforma de mediu pentru București
Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu. Programul a pus la dispoziție un buget în valoare de peste 10 milioane de lei între 2021 și 2024 și a susținut deja implementarea a 36 proiecte de mediu din București și Ilfov.