La ce bune zăpezile de altă dată?
decembrie 23, 2022Cum a fost 2022 pentru Natura Urbană?
ianuarie 4, 2023Anul acesta, sărbătorile ne-au adus temperaturi mai degrabă specifice finalului de martie decât sfărșitului lunii decembrie. De Crăciun, în București, au fost 15 grade, iar pe 31 decembrie vom petrece Revelionul cu temperaturi exclusiv pozitive, cu 13 grade prognozate pentru 1 ianuarie.
Schimbrea climei reprezintă o provocare imensă pentru viitorul orașelor în care trăim. Creșterea incertitudinilor climatice, valurile succesive de căldură și secetă, sau inundațiile, iau locul treptat stării de echilibru în care s-a găsit biosfera în ultimii 10.000 de ani. Creșterea exponențială a numărului de locuitori din mediul urban amplifică temerile și obligă factorii de decizie să găsească soluții care să atenueze efectele schimbărilor climei asupra populației.
Infrastructura verde-albastră este parte din soluție.
Parcul Natural Văcărești poate deveni o „soluție verde bazată pe natură” (nature-based solution) pentru multiple probleme resimțite la nivel local, în contextul schimbărilor climatice. Parcul poate contribui la:
– menținerea unei cantități mai mari de apă în ecosistem, prin dezvoltarea unor soluții de captare, menținere, decantare și pompare a apei pluviale în interiorul parcului.
– atenuarea efectului de insulă de căldură, prin îngrijirea și replantarea puieților forestireri existenți în zonele exterioare, de pe rambleul care înconjoară parcul.
– aplicarea unor măsuri de management care urmăresc menținerea habitatelor umede și a zonelor cu luciu de apă.
– crearea unor rețele verzi -albastre prin dezvoltarea aliniamentelor stradale și a squarurilor verzi, care să permită conectarea parcului la infrastructura verde a orașului,
– dezvoltarea Rețelei de Arii Naturale Urbane, zone de biodiversitate și recreere, care va crește suprafața de spații verzi a orașului și va facilita accesul oamenilor la peisaje naturale,
Lucrurile de mai sus nu se vor face singure. Ele trebuie dezvoltate în planuri de management și strategii. Administrațiile locale trebuie să lucreze împreună cu comunități, ONG-uri, universității și companii pentru a găsi soluții la cea mai mare provocare a umanității.
Vă dorim un an nou petrecut mai mult pentru și în natură!
……………………..
Proiectul “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații, accesați www.eeagrants.org.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului