Proiectul NATALIE
aprilie 2, 2024Raport anual 2023
mai 17, 2024De Ziua Pământului, Asociația Parcul Natural Văcărești a oferit bucureștenilor o nouă zonă de educație și conservare a naturii, pe modelul îndrăgitului Parc Natural Văcărești: Pajiștea Petricani.
Peste șase hectare de spațiu verde și luciu de apă, pline de biodiversitate, sunt acum accesibile publicului, după finalizarea traseului tematic de aproape un kilometru, cu panouri de informare, punct de belvedere, bălți temporare și habitate vitale pentru fluturi și ale insecte polenizatoare, foarte importante pentru bunăstarea ecosistemelor urbane și pentru reziliența noastră în fața schimbărilor climatice.
În vederea conservării și îngrijirii sale, Asociația Parcul Natural Văcărești a finalizat studiul de fundamentare științifică pe baza căruia Consiliul Local al Sectorului 2 poate vota declararea zonei ca Arie Naturală Protejată de Interes Local. Acest tip de protecție creează premisele pentru asigurarea pazei, salubrizarea zonei, construirea infrastructurii de vizitare și menținerea habitatelor speciilor în pericol, prevenirea incendiilor precum și administrarea speciilor invazive (precum ambrozia, cenușerul, țestoasa de Florida) care tind să copleșească ecosistemele urbane.
Zona este extrem de importantă ca rezervor de biodiversitate: 12 specii de mamifere (printre care vidra, jderul de piatră, dihorul, vulpea), 89 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 de amfibieni și 7 de reptile, precum și 101 de specii de insecte și peste 88 de specii de plante prosperă într-un spațiu relativ restrâns. Nu mai puțin de 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege, astfel că se impune și protecția de urgență a habitatului lor.
Aducând la aceeași masă autoritățile relevante, societatea civilă și presa, Asociația Parcul Natural Văcărești a organizat sâmbătă, 21 aprilie, o dezbatere în aer liber chiar pe Pajiștea Petricani. „Cum protejăm și deschidem către oameni ultimele oaze de sălbăticie din București?”, „Cum prevenim incendiile, abandonarea deșeurilor, betonarea care ne înghite spațiul verde?”, „De ce nu avem registre ale spațiilor verzi în România?”, „De ce în ape încă se deversează gunoaie?”, „Cum facem să conștientizăm dezvoltatorii imobiliari, autoritățile și comunitățile locale despre importanța naturii urbane?” Au fost doar câteva dintre întrebările ridicate de public, de moderatoarea Mona Nicolici, de jurnalista Catiușa Ivanov și la care au răspuns Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, Sebastian Voicu de la Apele Române, Alina Kasprovschi de la Fundația Comunitară București, Dan Bărbulescu și Vlad Cioflec de la Asociația Parcul Natural Văcărești.
O concluzie importantă a discuției a fost că Pajiștea Petricani merită statutul de Arie Naturală Protejată de Interes Local, iar această propunere va fi pusă curând pe ordinea de zi a Consiliului Local de către Primarul Sectorui 2, Radu Mihaiu. [VIDEO]
În pregătirea dezbaterii, Asociația Parcul Natural Văcărești și voluntarii ING Bank România au scos deșeurile adunate de-a lungul timpului pe Pajiștea Petricani, au curățat bălțile temporare și stufărișurile accesibile, construind și un hibernacul, loc de adăpost favorit al amfibienilor și reptilelor.
În ultimii 30 de ani, Bucureștiul a suferit transformări dramatice. Sute de hectare de spații verzi și zone umede au fost înghițite de construcții, zeci de mii de arbori au fost puși la pământ, iar sănătatea noastră și cea a naturii sunt în pericol. Asociația Parcul Natural Văcărești luptă pentru a împiedica pierderea iremediabilă a ultimelor zone naturale urbane din București: Delta Dâmboviței (refugiul păsărilor de apă), Pădurea Băneasa (plămânul verde al Bucureștiului), salba lacurilor de pe Colentina (râul uitat al Capitalei), din care fac parte zone sălbatice precum Pajiștea Petricani, Valea Saulei și stufărișurile din Dobroești. Împreună, aceste zone au o suprafață de aproape 1000 de hectare. Protejarea lor înseamnă 5 metri pătrați în plus de spațiu verde pentru fiecare locuitor al orașului, o dublare a zonelor verzi accesibile azi în mod real bucureștenilor.
Inițiativa face parte din proiectul „Natura dintre blocuri”, finanțat de Platforma de Mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda susținută și de FAN Courier. Eforturile de conservare și accesibilizare în cele cinci zone cheie pentru coridoarele verzi-albastre ale Capitalei vor fi susținute în continuare timp de 5 ani în cadrul Platformei de mediu pentru București.