În viziunea noastră, natura este componentă cheie a infrastructurii urbane, cu rol esențial în îmbunătățirea calității vieții.
De aici am pornit când ne-am propus să accesibilizăm cel mai cunoscut traseu tematic din parc: Poteca Biodiversității Urbane, care traversează pe o lungime de aprox. 3 km, habitatele reprezentative pentru parc: pădurea tânără din nord, în care domină ulmul și cenușerul, stufărișurile și zona de lacuri din partea centrală, zăvoaiele de sălcii și plopi și pajiștile prin care se strecoară poteca care încheie circuitul.
Și ne-am mai propus ca, prin acest proiect, să dezvoltăm resurse audio și video pentru învățare și explorare în siguranță a parcului și să creăm experiențe de învățare pentru 50 de copii din școli speciale din București, în cadrul a 10 ateliere tematice dedicate vieții plantelor și animalelor din parc.
Este alături de noi echipa Amais, care a început prin a analiza cât de ușor este de accesat și de utilizat parcul și ce putem face pentru a asigura acces facil pentru toată lumea.
Analiza a integrat un chestionar prin care am aflat că:
- 47% din respondenți (un total de 151 de persoane, din care 104 cu dizabilități) au întâmpinat dificultăți în găsirea intrării în parc din cauza lipsei semnalizărilor și a indicatoarelor de acces.
- 46% consideră că intrările amenajate incluziv (rampe, scări) pot fi utile în accesibilizarea parcului.
- 52% consideră că cele mai mari probleme sunt legate de acces (48%) și de lipsa surselor de apă potabilă.
Cel mai des utilizat punct de acces este cel de pe Str. Glădiței, ceea ce îl prioritizează pentru intervențiile de îmbunătățire, prin:
- Marcarea vizuală și tactilă a intrării
- Instalarea unui panou incluziv, cu hartă tactilă și coduri QR pentru acces la informații detaliate în format scris, dar și video și audio
- Reparații și consolidare scară de acces
- Nivelare potecă, inclusiv poteca de legătură cu pavilionul de observare a păsărilor de apă
Proiectul “Natura urbană: forme și sunete” este finanțat de Fundația Orange prin programul Lumea prin culoare și sunet, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România și este implementat de către Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială).